Prethodni članak
Sljedeći članak

Potpore od 20 do 50 tisuća eura ostvarilo je sedam mladih zagorskih poljoprivrednika

Mladi poljoprivrednici za dobivene potpore kupovat će traktore, kosilice, malčere, balirke, junice, sadnice bobičastog voća i plastenike


Sedam mladih poljoprivrednika iz Krapinsko – zagorske županije ostvarilo je ukupno 5.050.125,00 kuna za 16 ugovora iz operacije 6.1.1 „Potpora mladim poljoprivrednicima“ iz Programa ruralnog razvoja. Korisnici potpore za mlade poljoprivrednike su osobe između 18 i 40 godina starosti, koje posjeduju odgovarajuće profesionalne vještine i znanja o poljoprivredi i koje su prvi put postavljene kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva.

Poljoprivredno gospodarstvo u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu mora pripadati ekonomskoj veličini u rasponu od 8.000 do 49.999 EUR-a, a potpora iznosi do 100% vrijednosti ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno do 50.000 EUR-a po korisniku. Ugovori su vrijedni više od 57,5 milijuna kuna, a svrha natječaja je generacijska obnova, odnosno pomoć mladim poljoprivrednicima koji postaju nositelji/odgovorne osobe poljoprivrednog gospodarstva za početak poslovanja čime se dodatno motivira  mlade poljoprivrednike da ostanu na ruralnom prostoru i razvijaju svoje poslovanje. Mlada poljoprivrednica Vesna Bužić dobila je 370.625, 00 kuna za nabavu traktora sa kabinom snage od 70-90 KS, malčera širine 160 - 200 cm, prikolice nosivosti 5 tona sa kiperom, traktorski viličar, kosilicu BČS širine 120-150 metara, 2 junice, te frezu širine 180-220 cm. Isti iznos ostvarili su i Vanja Vinceljak za kupnju mehanizacije za voćarstvo: traktora i freze, nabavku sadnica bobičastog voća i usluge konzultanata i Valentino Tadić za kupnju traktora, balirke i kose.

Iznos od 148, 250,00 kuna dobilo je četvero poljoprivrednika. To su Filip Horvat za nabavu dva plastenika za proizvodnju rajčica, svaki površine 600 m2, a koja uključuje konstrukciju, PVC pokrov te vrata s obje strane tunela, zatim Matija Rumiha za nabavu traktora snage od 65-90 KS sa 4 cilindra sa kabinom, kočenjem na sva 4 kotača, prednjom i stražnjom blokadom diferencijala i hidrauličnim volanom. OPG se bavi uzgojem mliječnih krava i ratarstvom jer proizvodi hranu za mliječne krave. Martina Švigir za podizanje novog nasada malina i šumskih jagoda te nabava potrebne mehanizacije radi kvalitetnijeg iskorištenja poljoprivrednih površina i Damir Srdinščak. Dodajmo i kako je slijedom dosadašnjih triju natječaja, do danas je isplaćeno ukupno 233 milijuna kuna za više od tisuću mladih poljoprivrednika.

OPG Bužić iz Petrove Gore uspio je ostvariti potporu do 50.000 eura iz Programa ruralnog razvoja za mlade poljoprivrednike

'Obnovit ćemo poljoprivredne strojeve i kupiti

junice, mi još jedini na svom bregu hranimo krave'

Josip i Vesna Bužić iz Petrove Gore još jedini u svom selu na brijegu imaju krave. Da nema njih svi ti okolni bregi bili bi pusti i zarasli u trnje. Zato bi nam ovakvih poljoprivrednika trebalo što više, koji ne odustaju, većinom osim 'urođene' ljubavi prema poljoprivredi koja je u obitelji generacijska, ali i zato jer su vrijedni i uporni. Stoga će im itekako dobro doći i ova potpora koju su ostvarili preko natječaja za mlade poljoprivrednike. Riječ je o strogo namjenskim sredstvima, 95 posto ide za nabavu mehanizacije, pa će mlada obitelj Bužić obnoviti poljoprivredne strojeve i nabaviti dvije junice kako bi proširila stado od sadašnjih pet krava. Krave uzgajaju radi proizvodnje mlijeka, a mlijeko predaju Dukatu. Otkupna cijena mlijeka iznosi 2,40 kuna. U komadu imaju tri hektara zemlje, a okrupnjivanje je trajalo 20 godina.  – Naravno da će ova sredstva pomoći u opstanku mnogih poljoprivrednim gospodarstava, koji da nisu ostvarili ovu potporu, sigurno bi ugasili proizvodnju. Mi smo se i prije deset godina željeli prijaviti na EU fondove, ali onda nisu bile toliko razvijene službe u državi i županiji kao što su to danas. Bilo je jako teško doći do informacija i oformiti projekt. Danas je to puno bolje organizirano i razvijeno–  ispričao nam je Bužić, koji ističe da put kojim se dolazi do sredstava nije nimalo lak.  – Da se ne bi ljudi zavarali. Za ovaj projekt trebalo ishoditi brdo papirologije. Prvo treba zadovoljiti ekonomsku veličinu gospodarstva da bi se uopće mogli prijaviti, a zatim slijedi sve ostalo. Evo, mi smo uspjeli. Bili smo drugi na rang listi, od ukupno 186 poljoprivrednika.  Dodatne bodove dobili smo jer smo nerazvijena općina Lobor te zbog otežanih uvjeta gospodarenja – rekao je Josip, koji će OPG prebaciti na suprugu Vesnu jer je ona mlada poljoprivrednica do 40 godina.  Treba imati puno zemlje i puno raditi, a znamo da je naša zagorska zemlja teška za obrađivati. Ništa bez rada, truda i znoja – kaže Josip, čiji će OPG i iduće godine prijaviti neki novi projekt.

 

Martina i Kruno Švigir  iz Sv. Križa Začretja ostvarili su nešto više od 148 tisuća kuna poticaja za uzgoj bobičastog voća

'Već smo posadili 2000 komada šumskih jagoda, a

 u planu nam je izgradnja destilerije i kušaonice'

Martina i Kruno Švigir iz Sv. Križa Začretja dobro su upoznati s radom na poljoprivredi i u ugostiteljstvu, no prazne parcele ponukale su ih da krenu u nove izazove. Prijavili su se na natječaj ministarstva poljoprivrede i ostvarili nešto više od 148 tisuća kuna za uzgoj malina i šumskih jagoda. – U Zagorju nema nekih velikih parcela, pa je na male parcele prikladno saditi voće poput jagoda, malina, borovnica… Tako smo se i mi odlučili na sadnju bobičastog voća  - rekao nam je Kruno. Iako su zasada posadili 2000 komada šumskih jagoda, u planu je daljnja sadnja malina, kupina i borovnica. Njihov je plan vrlo ambiciozan – uređenje destilerije s malenom kušaonicom. – Problem kod bobičastog voća je taj da ga vi vrlo brzo nakon što ga uberete morate ili prodati ili nekako preraditi. Mi smo se zato odlučili za proizvodnju likera – rekao je Kruno Švigir. Dobiveni će im poticaj, kaže, dobro doći za početnu fazu projekta u kojeg su već uložili i vlastita sredstva. Ovo je Švigirima prvi puta da su ostvarili poticaj, a kažu kako je jedini problem što se povratna informacija malo predugo čeka. – Mi smo se prijavili prošlog lipnja, a evo, ovih dana smo dobili informacije o tome da smo prošli. Ipak, treba se prijavljivati jer samo tako možete ostvariti potporu  - istaknuo je Kruno koji napominje kako već spremaju dokumentaciju za natječaje kroz koje bi sufinancirali izgradnju i opremanje destilerije, ali i kušaonice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook