Prethodni članak
Sljedeći članak

Potpora poljoprivrednicima, Skate park, prvi proračun za mlade, podrška nezaposlenim ženama, spajalica za OPG – ove i poticanje volonterstva ...

S predsjednicom Lokalne akcije grupe Zagorje- Sutla Valentinom Đurek razgovarali smo o dosadašnjem uspješnom radu LAG-a


Lokalna akcijska grupa Zagorje – Sutla djeluje od 2015. godine i obuhvaća 11 jedinica lokalne samouprave na površini većoj od 439 km2 s više od 44 tisuće stanovnika. Uključuje 3 grada, Pregradu, Klanjec i Zabok te 8 općina: Sveti Križ Začretje, Krapinske Toplice, Kraljevec na Sutli, Hum na Sutli, Desinić, Kumrovec, Tuhelj i Zagorska Sela. Od 2015. godine LAG je provodio brojne aktivnosti te njima obuhvatio gotovo 1500 osoba. Dužnost predsjednice LAG - a od srpnja 2019. godine obnaša Valentina Đurek dok je njezin zamjenik Zvonko Škreblin. Uz njih LAG - om upravlja još 11 članova i članica Upravnog odbora iz svih općina i gradova s područja LAG - a kao predstavnici javnog, gospodarskog i civilnog sektora. S predsjednicom LAG - a Valentinom Đurek razgovarali smo o dosadašnjem radu te uspjesima.

Lokalna razvojna strategija

Uspješnom prijavom na LEADER (CLLD) podmjeru 19.1. iz Programa ruralnog razvoja LAG je izradio Lokalnu razvojnu strategiju kroz koju je osigurao ukupno 8.943.096,33 HRK za područje LAG-a. Za provedbu projekata poljoprivrednika te općina i gradova osigurano je 6.813.787,68 kuna. Do sada smo kroz 4 LAG natječaja dodijelili 6.064.409,68 kuna malim i velikim poljoprivrednim gospodarstvima za modernizaciju i unaprjeđenje poslovanja te općinama i gradovima za malu društvenu infrastrukturu. Jedan od već završenih projekata je zabočki Skate park na veselje mladih Zabočana. U 2020. godini planiramo raspisati 5. LAG natječaj za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na OPG-ovima te prijaviti projekt suradnje “Skrivena blaga ruralnog turizma” u vrijednosti 1.391.003,49 kuna s 5 partnerskih LAG - ova s područja sjeverozapadne Hrvatske. Glavni cilj tog projekta je poticati inovacije u ruralnom turizmu kroz umrežavanje, prijenos znanja i međusektorsku suradnju u ruralnom području sjeverozapadne Hrvatske – objasnila je Đurek dodajući kako LAG uz redovne djelatnosti savjetovanja i informiranja stanovništva i lokalnih dionika, provodi projekte koji se financiraju iz nacionalnih i europskih fondova. Kroz te projekte LAG radi na osnaživanju, socijalnom uključivanju i participaciji ranjivih grupa u razvoju lokalne zajednice.

 

Ostali projekti

Jedan od projekata koje vrijedi spomenuti je ‘Uzmi pare i napravi nešto za mlade’ kojim je pilotiran prvi participativni proračun za mlade i provedeni projekti koje su mladi izabrali u svojim zajednicama - “Kup zabočkih kvartova, uredi svoj kvart” u Zaboku, “Street GIG V.9.” u Pregradi i “Teqball” u Klanjcu. - Drugi je europsko partnerstvo #EUsave: građanska akcija za pametna europska sela kroz koji smo organizirali međunarodni događaj u Kumrovcu na kojem je sudjelovalo 24 gostiju iz 8 europskih zemalja. U provedbi nam je i projekt Žene biraju novu šansu s ciljem podrške nezaposlenim ženama kroz osposobljavanja za OPG knjigovodstvo, ekološku poljoprivredu i aromaterapiju, kao i njihovo otvaranje OPG-ova – rekla je Đurek. Predsjednica LAG-a rekla je kako u nesretno vrijeme epidemije, LAG nije sjedio mirno, već je pokrenut projekt Spajalica - pronađi svog kupca, pronađi svoj OPG! kroz koji je putem web stranice www.spajalica.info dan pregled poljoprivrednih proizvođača koji se mogu kontaktirati radi kupnje proizvoda. - Ovom inicijativom povećali smo vidljivost poljoprivrednih proizvođača te poduprli lokalnu opskrbu hranom. Glavna nit vodilja svih naših projekata je pokretanje dugoročnih pozitivnih promjena u ruralnim područjima, neophodnih za očuvanje lokalnih resursa te stvaranje održivih i otpornih ruralnih zajednica – objasnila je Đurek.

 

Poticanje volonterstva

- LAG je pokrenuo i program poticanja volonterstva #ajmoLAG te i ove godine financiramo volonterske akcije u našim općinama i gradovima, a koje unapređuju kvalitetu života djece i mladih u lokalnoj zajednici – rekla je predsjednica dodajući kako je do sada više od 200 volontera i volonterki sudjelovalo u tim akcijama što ukazuje na snagu volonterstva i onaj najvažniji resurs koji ruralna područja imaju - a to su ljudi. - Zaposlenice LAG - a na čelu s voditeljicom Tajanom Broz stoje na raspolaganju lokalnom stanovništvu u uredima LAG - a u Pregradi, Zaboku i Zagorskim Selima, a vrlo smo aktivni i na digitalnim kanalima te informiramo lokalnu zajednicu putem web i Facebook stranice kao i broadcasting kanala na aplikacijama Viber i WhatsApp – naglasila je.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook