Prethodni članak
Sljedeći članak

POTPISANI UGOVORI: Zagorska pruga bit će obnovljena do 2021. godine

Radovi su vrijedni 530,7 milijuna kuna


Danas je u Zaprešiću održano svečano potpisivanje ugovora za modernizaciju i elektrifikaciju pruge Zaprešić – Zabok. Ugovor za radove vrijedne 530,7 milijuna kuna, koji se s 85 posto sufinanciraju iz fondova EU-a, u ime HŽ Infrastrukture potpisao je Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o., a u ime izvođača radova Zvonko Dundović i Davor Mavar, direktori tvrtke SWIETELSKY d.o.o. Svečanosti je nazočio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sa suradnicima kao i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. 
Da je danas veliki dan, ne samo za Hrvatsko zagorje, ne samo za Zaprešić, Zabok nego za cijelu Hrvatsku, istaknuo je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture. - Malo je ovako velikih infrastrukturnih projekata, ali u posljednje vrijeme ih je sve više i to nas veseli i daje nam nadu i vjeru da jedino ovakvim projektima možemo pomoći i unaprijediti hrvatsko gospodarstvo. Ovo danas ovdje je najava velikog investicijskog ciklusa koja polako sa završetkom autocesta prelazi prema željeznici. Mi smo u protekla tri tjedna bili u Vukovaru, Vinkovcima, gdje smo potpisali isto tako veliki ugovor kao i ovaj ovdje, obnova i rekonstrukcija pruge Vinkovci – Vukovar. U tri tjedna potpisujemo ugovore vrijedne jednu milijardu i 300 milijuna kuna, što je veliki su to brojevi, ali i činjenica da smo u posljednjih godinu dana potpisali projekte u vrijednosti 14 milijardi kuna. To su veliki brojevi, a velika je odgovornost i posao svima nama te projekte i provesti – istaknuo je Butković.
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izrazila je zadovoljstvo što je potpisan ugovor o izvođenju radova. - Željela bih istaknuti kako moderno društvo karakterizira vrijeme. Nama je vrijeme novac. Možemo reći kako je potpisivanje iznimno važno za stanovnike područja sjeverozapadne Hrvatske – istaknula je Žalac i rekla kako je važna potpora Europske komisije kada se govori o pitanju prometa, a zahvalila je i resornom ministru, Upravi HŽ infrastrukture na projektima koji su pred izvođenjem radova.
Župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovo veliki dan za Krapinsko – zagorsku i Zagrebačku županiju, ali i za resorno ministarstvo te za HŽ Infrastrukturu jer tako veliki projekti se, ističe Kolar, ne realiziraju svaki dan. - Mi se nadamo da je ovo početak modernizacije željeznica, a nastavlja se na inicijativu triju župana, Matije Posavca, Radimira Čačića i mene vezanu za elektrifikaciju pruge od Čakovca i Varaždina preko Krapine do Zaboka. Omogućili bismo tako brže putovanje ljudima na posao i putovanje u škole, ali i da se ljudi vraćaju i da žive u Zagorju – naglasio je krapinsko – zagorski župan. Zagorski cug i štreka nisu promet, nego životno opredjeljenje, način života i kultura življenja – rekao je gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, istaknuvši da je pun emocija. – Kad smo u jednom ranijem sazivu Sabora raspravljali o glavnom problemu željeznica, na kojem je radio i Branimir Jerneić, ustanovili smo da su u dvorani Sabora samo oni koji su se nadisali dima lokomotive parnjače. Svi ostali nisu imali baš interesa raspravljati o budućnosti željeznice – prisjetio se zabočki gradonačelnik, naglasivši da zna da nije bilo lako ni onima koji su projekt predlagali, a ni onima koji su ga radili. – Sada mogu reći, ali i ne imenovati zbog Zakona o zaštiti podataka ,da je jedna dama spriječila da se projekt brže realizira, a istovremeno je blokirala modernizaciju državne ceste D1, no sada je sve sudske sporove izgubila i možemo krenuti i na taj put – rekao je Hanžek, čestitavši HŽ-u, ministru i ministarstvu na podršci, pomoći i ohrabrenju.
-Ne da se veselim nego sam ushićen i ako Bog da, zahvaljujući izvođačima, kroz tri godine, možemo reći djeci i unucima 'ostavljamo vam prometnu organizaciju 21. stoljeće, koristite je za školovanje, za užitak, kulturu, centar Zagreba je tu. Znajte da smo učinili povijesnu promjenu – zaključio je Hanžek, koji je dodao da uređaj za signalizaciju na zabočkom kolodvoru navršava 144 godine te će se izložiti kao povijesni primjerak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook