Prethodni članak
Sljedeći članak

Potpisan Sporazum o suradnji ŠUDIGO-a i Srednje općinske strukovne škole „Ilinden“iz Makedonije

Učenici ŠUDIGO-a posjetili su makedonsku općinu Ilinden u blizini glavnog grada Skopja


Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok aplicirala je projektom Afirmativno korištenje slobodnog vremena mladih različitih kulturnih sredina na Natječaj MZO-a za potporu međunarodnoj suradnji sa školama iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u EU programima za obrazovanje i osposobljavanje i za suradnju sa školama i ustanovama koje provode obrazovanje pripadnika hrvatske manjine u inozemstvu u školskoj godini 2018./2019., te je isti odobren. Uz financiranje MZO-a značajan doprinos u realizaciji cjelokupnog projekta uključujući petodnevni susret učenika i profesora u Makedoniji, pridonijela je potpora Krapinsko – zagorske županije i Grada Zaboka.

Svrha ovog projekta bila je jačanje prekogranične suradnje škola, razvijanje inovativnih pristupa podučavanju i obrazovanju o europskim vrijednostima te suradnja s učenicima pripadnicima hrvatske manjine u inozemstvu, razmjena nacionalnih i kulturnih vrijednosti Makedonije i Hrvatskete posjet Zajednici Hrvata u Skopju. Glavna aktivnost odnosila se na posjet učenika i profesora Srednjoj strukovnoj općinskoj školi Ilinden smještenoj u blizini glavnog grada Skopja u najrazvijenijoj općini u Makedoniji, Ilinden.

Provedbom projekta Afirmativno korištenje slobodnog vremena mladih različitih kulturnih sredina te uz potpisan Sporazum o suradnji između dviju škola iz Makedonije i Hrvatske, a u znak nastavka dobrih međunarodnih odnosagradonačelnik općine Žika Stojanovski, ravnateljica Šudigo –a Zabok Božica Šarić i ravnatelj srednje škole iz Ilindena Zoranče Arsovski zasadili su dva stabla prijateljstva u krugu same škole.

S provedbom projekta započelo se početkom školske godine kada su nastavnice Valentina Potočki, Valentina Petric Klaužer, Barbara Hanjilec i Ruža Leskovar te ravnateljica škole Božica Šarić detaljno razradile osmišljene aktivnosti i uključile deset učenika naše škole zajedno s pet profesora i petnaest učenika makedonske škole u navedeni projekt.
Provedenom međunarodnom suradnjom učenici su imali priliku upoznati se s kulturnom baštinom Sjeverne Makedonije i obilaskom glavnog grada Skopja, te odlaskom na Ohridsko jezero i grada Ohrida. U Skopju su učenici i nastavnici obišli Tvrđavu Kale, Crkvu Svetog Spasa i izrazito zanimljiv Muzej makedonske borbe, a u Ohridu su saznali zašto ga se naziva Balkanskim Jeruzalemom obilaskom samo nekih od 365 crkava i crkvica.

Osim obilaska znamenitosti učenici škole imali su zadatak i snimiti materijal za filmski uradak o poznavanju Hrvatske i Sjeverne Makedonije te načinima provedbe slobodnog vremena. U svrhu što bolje provedbe samog posjeta projekt je podignut i na eTwinning platformu putem koje su se zagorski i makedonski učenici predstavili jedni drugima dok su nastavnici obje škole dogovarali detalje provedbe i osmišljavali pripremne zadatke.

Na završnoj aktivnosti na Okruglom stolu učenici su imali priliku prezentirati vrijednosti i ljepote Hrvatske, Krapinsko –zagorske županije te same škole, kada su pokazali montirane video uratke. Kroz ovaj susret imali su priliku surađivati i sa članicama Zajednice Hrvata u Makedoniji, Violetom Kalić, povjesničarkom umjetnosti te s Ljerkom Toth Naumovom, pjesnikinjom i magistricom ekonomskih znanosti koju nazivaju snažnom graditeljicom dobrih makedonsko – hrvatskih odnosa koja pridonosi trajnom očuvanjuhrvatskenacionalnebaštine, jezikaikulture.
Zajednički susret dviju škola kroz radionice, formalno i neformalno druženje pridonijelo je boljem međusobnom upoznavanju, edukaciji i širenju interkulturnog dijaloga. Učenici su bili smješteni u obiteljima te imali priliku doživjeti sličnosti i različitosti obiteljskih i kulturnih miljea, ali i iskusiti gostoljubivost domaćina.

Razmjenom prigodnih poklona, knjiga, licitarskih srca, drvenih igračaka i turističkim prospektima učenici su darivali svoje nove prijatelje i na taj način prenosili duh kulture, ljepote Hrvatske i simbole Bajke na dlanu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook