Prethodni članak
Sljedeći članak

'Poslovno – tehnološki inkubator neophodan je za daljnji razvoj obrtništva i obrazovnog sustava'

U Krapini je danas potpisan ugovor o javnoj nabavi za izgradnju Poslovno - tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije, investiciji vrijednoj više od 33 milijuna kuna


Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i Zvonimir Galić, direktor tvrtke Zagorjegradnja d.o.o. potpisali su danas u Krapini ugovor o javnoj nabavi  radova za izgradnju Poslovno - tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije.  

Odluku o odabiru izvođača Krapinsko – zagorska županija donijela je 15. kolovoza. Zaprimljene su dvije valjane ponude, a za sklapanje ugovora odabrana je najpovoljnija ponuda, ponuditelja Zagorjegradnje d.o.o . iz Kraljevca na Sutli. Procijenjena vrijednost nabave bila je 20,4 milijuna kuna, ugovorna cijena iznosi 23,6 milijuna kuna bez PDV – a, odnosno 29, 5 milijuna kuna s PDV – om, a rok izvođenja radova je 16 mjeseci od uvođenja izvođača u posao, istaknula je Vlatka Mlakar, pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i Europske fondove.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Martina Jantol Županić upoznala je prisutne s Poduzetničko – tehnološkim inkubatorom. Radi se o infrastukturi površine 2040 kvadrata koji se sastoji od 13 inkubacijskih prostora. Prizemlje se sastoji od inkubacijskih prostora za proizvodne djelatnosti ukupne površine oko 400 kvadrata, koji su modularno napravljeni na način da se mogu prilagoditi svakom poduzetniku za njegove potrebe.  Prostori za uslužne djelatnosti nalaze se na prvom katu, 8 prostora od 27 do 43 kvadrata su veličine inkubacijske jedinice za poduzetnike. – Tu je i uspostava virtualnog inkubatora za poduzetnike koji su stanari i izvan inkubatora, edukacijsko – tehnološki prostor, inovativni laboratorij, centar za robotiku, usluge korištenja mreže mentora osigurat će se svim poduzetnicima u KZŽ, a postojeći poduzetnici moći će se povezivati s novoosnovanim tvrtkama – istaknula je Jantol Županić.

Potpisivanju je prisustvovao i ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan, koji je istaknuo da krapinska škola  na područjima strojarstva i elektrotehnike postiže značajne rezultate na državnoj i međunarodnoj razini.  - Razvoj Poduzetničkog inkubatora po omogućit će usavršavanje znanja i vještina učenika i njihovih mentora u području novih tehnologija, a s druge strane, to će biti jedan dobar bazen kvalitetne radne snage za gospodarstvenike – rekao je Rozijan.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. – Stvarno sam sretan što se danas potpisuje ovaj ugovor i što kreće realizacija ovog projekta o kojem se već dugo govori te što će biti ovdje, u Krapini, u županijskom središtu. Moram izraziti svoju zahvalnost Krapinsko – zagorskoj županiji koja je projekt pokrenula, ministarstvu koje ga sufinancira, a Grad Krapina se uključio s darovanje 8258 kvadrata zemljišta u našoj Gospodarskoj zoni Krapina Nova – Zapad, procijenjene vrijednosti oko 1,6 milijuna kuna. To je odskočna daska za daljnji razvoj gospodarstva i poduzetništva, na području cijele županije SŠ Krapina postiže izvrsne rezultate, tu je i Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina i sigurno će i njemu dobro doći ovaj inkubator – rekao je Gregurović, zahvalivši svima koji su uključeni u projekt.

Da je izgradnja inkubatora bila u planovima njegovog tima još  2013. godine, rekao je župan Željko Kolar, dodavši da je 2014. prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja,  no tada je u RH bilo odobreno 5 projekata, a ovaj je projekt bio šesti. – Prošlo je četiri godine da smo došli u poziciju da potpišemo ugovor s izvođačem radova, da bi realizirali taj projekt koji je neophodan za daljnji razvoj malog i srednjeg obrtništva i obrazovnog sustava vezanog za obrtništvo na području Krapinsko – zagorske županije – naglasio je župan Kolar, dodavši da bi danas trebalo zahvaliti brojnim ljudima, zamjeniku Anđelku Fereku – Jambreku, ekipi iz tadašnje ZARA – e, SŠ Krapina, Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina, gospodarstvenicima, Obrtničkoj i Gospodarskoj komori, Gradu Krapini. – Imali smo ponude Grada Zaboka, Općine Sveti Križ Začretje i Grada Krapine da inkubator gradimo na njihovim područjima. Odlučio sam da ipak napravimo inkubator u Krapini, prije svega zbog sjajne srednje strukovne škole, našeg Veleučilišta i zato jer je Krapina ne samo administrativni centar, već u svim županijama je glavni grad Županije i glavni nositelj gospodarstva. Smatrao sam da nam takav objekt upravo treba u Krapini – naglasio je župan.

Što se financiranja tiče, od Ministarstva gospodarstva, obrta i poduzetništva dobiven je maksimalni iznos od 20 milijuna kuna, od garantnog fonda Ministarstva regionalnog razvoja potpora od 1,4 milijuna kuna, a ukupna investicija na inkubatoru će biti preko 33 milijuna kuna. Ostatak novca će KZŽ osigurati iz vlastitih prihoda na temelju kreditnog zaduženja s kamatom od 1,74 posto na 10 godina.

- Imamo i druge programe u centru, prije svega robotiku. Naša SŠ Krapina ima izvrsne odnose s jednom japanskom firmom koja se bavi isključivo robotikom i tu će biti centar za robotiku te firme za jugoistočnu Europu. Svaka nova tehnologija prvo će doći kod nas i moći će je upoznati naša djeca i obrtnici, a bit će tu i strojeva koje će moći koristiti za neke male serije koje im trebaju u ciklusu proizvodnje, a za koje se ne isplati kupovati takve strojeve. Bez obzira što je Županija nositelj, to je zajednički projekt i naših srednjih škola i Gospodarske i Obrtničke komore i Grada Krapine, jer ćemo ga svi koristiti i svi imati od njega koristi – naglasio je župan Kolar. Direktor tvrtke Zagorjegradnja d.o.o. Zvonimir Galić rekao je da će se potruditi maksimalno poštivati rokove, kako bi Poslovno – tehnološki inkubator bio zaista reprezentativan objekt.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook