Prethodni članak
Sljedeći članak

POSLOVNI UZLET U ZLATAR BISTRICI: 'Gospodarski rezultati u zadnje 4 godine govore nam da smo na pravom putu'

Projektu Poslovnog dnevnika koji promiče malo i srednje poduzetništvo danas je domaćin općina Zlatar Bistrica


- Ovo nije samo Poslovni uzlet općine Zlatar Bistrica, već čitavog ovog okolnog prostora. No drago mi je što smo ovdje, jer u Zlatar Bistrici se u 3,4 godine otvorilo više radnih mjesta nego što imamo radno sposobnog stanovništva. U posljednjih 5 godina gotovo dva naša proračuna uložili smo u gospodarstvo – istaknuo je načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić, domaćin Poslovnog uzleta koji se danas održava u Domu kulture u Zlatar Bistrici. – Od 30 tisuća kvadrata gospodarske zone, infrastrukturno opremljene, ostalno nam je još nešto prostora, a i za taj završni dio sklopili smo ugovor s ulagačem koji će tu otvoriti još 300 radnih mjesta. Ovaj današnji uzlet dat će mnoge odgovore i doprinos razvoju gospodarstva cijelog ovog prostora – dodao je Miholić.

Poslovni uzlet projekt je Poslovnog dnevnika koji već četvrtu godinu zaredom promovira malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj, u  suradnji s partnerima te gradovima i županijama te želi omogućiti dodatno znanje i vještine poduzetnicima sa ciljem da postanu još uspješniji u svom poslovanju. Manifestaciju je otvorio Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, a prisutnima se obratio i Mario Antonić, državni tajnik pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, koji je napomenuo da se u Zagorju provodi nekoliko bitnih strateških projekata, poput elektrifikacije pruge, izgradnje cestovne infrastrukture, pokretanje izgradnje poslovnog inkubatora u Krapini. – Sve će to biti veliki kotač zamašnjak za zadržavanje mladih ljudi na ovom području i poticaj razvoju gospodarstva – istaknuo je Antonić.

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar naglasio je da je KZŽ od početka podržala projekt Poslovnog uzleta, jer je smatrala da je dobro da poduzetnici i obrtnici dobiju informacije iz prve ruke te da preko pozitivnih primjera samih kolega poduzetnika i obrtnika koji su već povuki EU sredstva vide s kojim zamkama su se susreli, i na koji način ih preskočili te da vide da se u Hrvatskoj može dobro poslovati i napraviti dobre projekte, zapošljavati i uvoditi nove tehnologije. - A rezultati u posljednje 4 godine u gospodarstvu nam daju za pravo da smo na dobrom putu, to je prije svega zahvaljujući našim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima, zatim mjerama Vlade,  KZŽ u suradnji s Obrtničkom i Gospodarskom komorom i općinama i gradovima. Samo zajedničkom sinergijom možemo doći do takvih rezultata. U 2016. godini naše gospodarstvo prešlo je 11 milijardi kuna ukupnog prihoda, što je bio rast od 9,8 posto, dobit gospodarstvenika rasla je za skoro 43 posto, pokrivenost izvoza uvozom bila je preko 170 posto, raste nam broj zaposlenih što je izuzetno bitno, prošle godine otvorili smo 1188 novih radnih mjesta, 706 u prvih 6 mjeseci ove godine i to su oni podaci koji su bitni. Na Zavodu za zapošljavanje podaci uvijek se mogu nekim administrativnim mjerama korigirati, međutim broj zaposlenih je broj zaposlenih. Krajem 2013. godine mi smo imali probližno isti broj zaposlenih i penzionera, 33 tisuće i nešto, danas smo s umirovljenicima ostali na istoj razini, a zaposlenih je više od 37 tisuća i to je jedini pravi pokazatelj stanja u gospodarstvu – istaknuo je župan Kolar, dodavši da su pokazatelji za ovu godinu dobri. - Godina će biti ponovo rekordna, prihod će biti veći nego u 2016., a o ukupnoj dobiti ne možemo još govoriti. Imamo puno investicija, što već postojećih, što onih koje tek dolaze na područje KZŽ, no s razvojem komunalne infrastrukture i odnosom prema svakom investitoru doveli do toga da je naša županija destinacija poželjna za investitore i dobro nam svi došli – zaključio je Kolar.

U sklopu manifestacije održana je panel diskusija 'Kako razvijati malo i srednje poduzetništvo u Zlatar Bistrici', na kojoj su sudjelovali načelnik Žarko Miholić, župan Željko Kolar, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško i Danijel Đurek iz tvrtke AVAK, a moderator je bio Mislav Šimatović. U nastavku slijedi radionica o pisanju projektnih prijedloga i dobivanju sredstava iz EU findova za male i srednje poduzetnike, na kojoj će predavač biti Kristina Androlić iz Androlić konzaltinga.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook