Prethodni članak
Sljedeći članak

Poslije Uskrsa poskupljuje svinjsko meso

Cijene te najvažnije sirovine za industriju mesa u Europi globalno su porasle čak 30 posto


Cijene svinjetine od početka godine nisu se drastično mijenjale, dijelom i zbog smanjenog PDV-a s 25 na 13%, no poslije Uskrsa, kad krene sezona roštilja, cijene će svakako rasti – kaže Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja, piše Večernji list. U domaćim mesnim industrijama ističu kako je u odnosu na isto razdoblje 2018. cijena svinjske polovice 10% viša, a u odnosu na mjesec ranije 14%, čime je već sad nadmašen petogodišnji prosjek.

Cijene mesa i mesnih prerađevina sada bi tako trebale biti minimalno 10% više, no većina velikih trgovaca još ne pristaje na više cijene domaćih proizvođača, a kako su se ranije pobrinuli za uskrsni asortiman, ovih blagdana za rolane plećke, lopatice, šunke... nećemo znatnije izdvajati u odnosu na lanjsku godinu, dok će se početkom turističke sezone, u situaciji koja će očito potrajati mjesecima, poskupljenja određenih kategorija mjeriti i dvoznamenkastim brojem, piše Večernji list. Dodaju i kako je nagli porast kineske potražnje za svinjskim mesom, nakon što je zbog afričke svinjske kuge (ASK) na tamošnjim farmama usmrćeno više od milijun domaćih svinja, cijene svinjetine lansirao u nebo.

Cijene te najvažnije sirovine za industriju mesa u Europi globalno su porasle čak 30 posto. Prema podacima TISUP-a (Tržišno-cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi), cijene pojedinih kategorija svježeg svinjskog mesa, karea, buta bez kostiju u hrvatskim su mesnicama prošlog tjedna u odnosu na predzadnji tjedan ožujka u prosjeku porasle kunu do dvije kn, dok su mesni proizvodi poput hamburger slanine u ožujku u odnosu na siječanj u veleprodaji poskupjeli i za desetak kuna na razini RH (sa 34,87 na 43,79 kn/kg), panceta za 4 kn/kg, šunka za 8 i pršut za 15 kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook