Prethodni članak
Sljedeći članak

Poskupljuje kruh ili telefoni

Piše: Ljubica Gatarić Građani su pred novim valom poskupljenja i samo je pitanje hoće li skuplje telefonirati, voziti s




Građani su pred novim valom poskupljenja i samo je pitanje hoće li skuplje telefonirati, voziti se ili jesti. Vlada premijera Ive Sanadera zatražila je od stručnjaka da predloži plan spašavanja ovogodišnjeg proračuna, koji ne uključuje samo kresanje rashoda, već i povećanje poreza.

Rebalans u srpnju

Na stolu su tri varijante: ukidanje nulte stope PDV-a, uvođenje novog poreza na mobilne telefone ili povećanje trošarina na benzin. Odluči li se Vlada za prvi prijedlog, kruh, mlijeko, lijekovi, neka ortopedska pomagala, znanstveni časopisi, knjige i organizirani dolasci stranih turista poskupjet će 7 do 9 posto!

Vlada mora do sredine srpnja izglasati rebalans proračuna, što znači da se već do kraja lipnja u saborskoj proceduri treba naći nekoliko prijedloga zakonskih izmjena.

Uz promjenu formule za indeksaciju mirovina, nekoliko sugovornika nam je potvrdilo da je ministru financija predloženo da već sada ukine nultu stopu PDV-a, koju je uvela Račanova vlada, ali da se ne vraća jednoj stopi PDV-a koja je tada postojala (22 posto), već da uvede jednu međustopu koja bi se kretala između 7 i 9 posto.

Ukidanje nulte stope PDV-a spomenuo je neki dan i Dimitrij Demekas iz MMF-a, koji se pozvao na europsko zakonodavstvo te je rekao da EU ne tolerira porezna izuzeća ni na kakve prozvode, te da će ju prije ili kasnije Hrvatska morati ukinuti. Drugi je prijedlog da se uvedu trošarine na mobilne telefone, a treći trošarine na naftu i naftne prerađevine. Službenih komentara nema, ali ima onih ekonomskih analitičara.

Što god Vlada odluči, mora uzeti u obzir da smije povećati samo porez na potrošnju, on mora biti lako naplativ, treba donositi dnevni priljev i ne smije izazvati značajan rast cijena komentira dr. Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta.

Srezane olakšice

Njegov kolega dr. Danijel Nestić smatra da bi Vlada trebala zadržati nultu stopu PDV-a na kruh i mlijeko i naći mehanizme za uštede, prije svega u smanjivanju troškova i nepotrebnih subvencija tvrtkama te ukidanju raznih olakšica i poticaja.

Olakšice u sustavu poreza na dohodak već su srezane ove godine na maksimalno 12 tisuća kuna, a u stručnim krugovima Vladi zamjeraju što nije išla u još oštrije rezove.

Ako prežive lipanjsku inventuru, sigurno je, kaže naš izvor, da poticaji na stambenu štednju neće ostati u ovome obliku od iduće godine.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook