Prethodni članak
Sljedeći članak

Posebnim vrećama uskoro će se riješiti problem odlaganja pelena

Iako novi režim odvoza otpada donosi poskupljenje, krapinsko komunalno poduzeće i dalje je među najjeftinijima u županiji, navodi gradonačelnik Grada Krapine


I Grad Krapina, kao i ostale općine i gradovi, morao se prilagoditi Uredbi o gospodarenju otpadom, donesenoj nakon usvajanja novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Krapina je među prvima koja je svojim građanima podijelila plave kante za korisni otpad, još 2013. godine, a korisni se otpad do nedavno odvozio samo jednom mjesečno, a među prvima je sagradila i reciklažno dvorište. Direktiva Europske unije propisala je da se do 2020. godine količina komunalnog otpada mora smanjiti za 50 %, tj. Da se količina odvojenog otpada poveća za 50 %, a temeljem tih odredbi i da bi to uspjeli postići, u Krapini je uveden novi režim odvoza s početkom rujna. Sada se jedan tjedan odvozi komunalni otpad, a jedan tjedan korisni otpad.

- Ako se količine otpada ne smanje, Hrvatska će Europskoj uniji morati plaćati penale od 42 tisuće eura dnevno. Naravno da će to država spuštati na one JLS koje nisu postigle to smanjenje količina miješanog komunalnog otpada. Sada je u Krapini još neko vrijeme prilagodbe, kada se određene stvari još toleriraju, no nakon Nove godine ozbiljnije ćemo to početi pratiti – ističe gradonačelnik Zoran Gregurović. Kako je krenuo novi režim odvoza, tako su uočeni i problemi na terenu.

Zbrinjavanje pelena

Prvenstveno se problemi odnose na stambene zgrade u centru grada, jer nemaju sve iste uvjete i prostore za postavljanje kanti.

– Za jedan dio zgrada pronašli smo rješenja i radimo na tome. Recimo, kao primjer dobre prakse mogao bih istaknuti neboder u Ulici M. Gupca 11, gdje su se stanari organizirali na inicijativu gđe. Šafranko i zajedno s Krakomom pronašli zadovoljavajuće rješenje unatoč nedostatku prostora. Drugi problem koji se pojavio je zbrinjavanje pelena. Tražimo rješenje i najvjerojatnije će se ići na model prema kojem će se svim roditeljima koji imaju djecu do 3 godine starosti podijeliti vreće za pelene, da se mogu posebno odvajati. Takve vreće bi dobivali i sugrađani koji zbog inkontinencije ili drugih zdravstvenih problema moraju koristiti pelene, temeljem potvrde liječnika, a te bi se vreće odvozile svaka dva tjedna. Također, na našem reciklažnom dvorištu bit će postavljen kontejner za tu namjenu – objasnio je gradonačelnik Gregurović. Reciklažno dvorište u Krapini zajedničko je za grad Krapinu te općine Đurmanec, Petrovsko, Jesenje i Radoboj, a važno je istaknuti da tamo građani mogu besplatno dovoziti glomazni i drugi otpad. Na krapinskom području iduće godine kućanstva će dobiti i nove dodatne spremnike za odvajanje otpada.

Više cijene

Zajedno s novim režimom odvoza otpada, povećala se i cijena.

– Tu su troškovi goriva, rada reciklažnog dvorišta, održavanja vozila koja su već stara itd..., a cijena odvoza otpada na području koje pokriva Krakom nije se mijenjala od 2010. godine. Stoga smo bili prisiljeni podići cijenu odvoza, a isto su, prema mojim informacijama, napravila i druga komunalna poduzeća na području Krapinsko – zagorske županije. No, mislim da smo bez obzira na to povećanje i dalje među najjeftinijima na području županije. Kada se ti troškovi stave u korelaciju s nekim drugima, poput mobitela, interneta i sl., oni i nisu tako veliki – rekao je gradonačelnik, ističući da, bez obzira na povećanje cijene, neće biti ostvarivanja profita, već se radi o čistom pokrivanju troškova. Nove se cijene diktiraju po veličini spremnika, a ne više po broju članova kućanstva. Zbog toga je, opet, došlo do povećanja broja kućanstava koja su tražila posudu od 80 litara. – I tu moram naglasiti da neka komunalna poduzeća niti nemaju takve kante, već samo od 120 ili 140 l. Tu je, naravno, nastao problem za neka samačka domaćinstva s niskim mirovinama. Stoga razmišljamo da od iduće godine takvim staračkim domaćinstvima s niskim mirovinama sufinanciramo dio odvoza otpada – istaknuo je gradonačelnik Gregurović.

Kriva percepcija

Dodaje da postoji i kriva percepcija građana da oni moraju odvajati otpad, a da se on na kraju pomiješa i sve odvozi na odlagalište Gorjak. – To nije točno, sve što se sakupi u plavim kantama na reciklažnom dvorištu zbrinjava se kod ovlaštenih pravnih subjekata, konkretno, reciklabilni otpad iz plavih kanti zbrinjava se u Eko – floru, a miješani komunalni otpad iz zelenih kanti u Gorjaku. Iako otpad kupe isti kamioni, ne kupe u isto vrijeme i plave i zelene kante. Ono što možda završi u Gorjaku, jest nepropisno odložen otpad kod eko – otoka. S tim imamo velikih problema, jer neodgovorni pojedinci u te kontejnere odlažu sve i svašta, pa čak i primjerice uginule životinje, vrećice za urin…, i takav otpad onda, logično, nitko ne želi preuzeti – ističe probleme Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), zbog vjetra.  Do 05:00 sati ujutro zatvorena je brza cesta Soli...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program