Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ponosan sam što je priča oko Done završila na najbolji mogući način'

Koji su najvažniji projekti realizirani tijekom proteklih godinu dana, a koji još predstoje, razgovarali smo uoči proslave Dana općine s načelnikom Gornje Stubice Jasminom Krizmanićem


[zl] Koji su najvažniji projekti koji su obilježili proteklu godinu u Gornjoj Stubici, godinu od Jurjeva do Jurjeva?

Krizmanić: Ono što je najbitnije i bilo je najviše u fokusu javnosti je dječji vrtić, konačno smo došli u fazu realizacije, dobili smo sredstva iz EU fondova te smo zadovoljni i sretni što smo došli u situaciju da dobijemo priliku graditi vrtić. Izgradili smo nogostup prema Svetom Mateju, vrijedan 3 i pol milijuna kuna, sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova, Županijske uprave za ceste te vlastitim sredstivma. Nogostupom smo napravili jedan velik iskorak u sigurnosti što se tiče prometovanja i pješaka na ovoj frekventnoj i nepreglednoj cesti, stoga zahvaljujem MUP – u, ŽUC – u i Krapinsko – zagorskoj županiji. Pri kraju je i realizacija ceste Šagudovec – Sekirevo Selo, projekt za koji smo dobili sredstva iz EU fondova, radovi bi trebali biti gotovi u lipnju. Isto tako, pri kraju je i sanacija klizišta u Slanom Potoku, radovi su vrijedni oko milijun i 100 tisuća kuna, s 50 posto sufinanciralo je Ministarstvo graditeljstva. Energetski je obnovljena Područna škola Sveti Matej i sada učenici imaju nastavu u zdravim uvjetima, pa zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji što je prepoznali važnost i potrebu sanacije. Krenuli smo s proširenjem groblja. Ukupna vrijednost tog projekta je oko 4 milijuna kuna, no prisiljeni smo krenuti s realizacijom po fazama, jer na starom groblju nemamo mjesta za ukope. Polovicu prve faze proširenja financiralo je Ministarstvo graditeljstva, a ostatak mi. Trenutno smo u drugoj fazi, koju smo također kandidirali prema Ministarstvu graditeljstva i moramo ju završiti kako bi barem manjim dijelom mogli koristiti novu površinu. Ono što je još važno, jest da smo na samom kraju protekle godine potpisali sporazum sa Županijom i školom za izradu projektne dokumentacije za izgradnju sportske dvorane.

[zl] Upravo su sportska dvorana i dječji vrtić najveći projekti u narednom razdoblju. U kojoj je fazi realizacija?

Krizmanić: Što se tiče dječjeg vrtića, slijedi proces izgradnje. Moramo osigurati dodatnih oko 3 mil kuna vezano za razliku u cijeni od projektirane cijene od prije 3 godine i cijena koje su sada na tržištu. Da li ćemo to uspjeti dobiti preko nekih sredstava državnog pororačuna ili putem kredita, vidjet ćemo. Krajem travnja saznat ćemo i cijenu i tko se javio na natječaj i ukoliko sve bude kako planiramo, radovi bi mogli krenuti početkom lipnja, a vrtić bi kroz 9 do 10 mjeseci trebao biti fizički gotov. Zvat će se ''Jurek'', ime je to koje simbolizira naš kraj te je poveznica s našom crkvom, obzirom da je upravo crkva darovala zemlju na kojoj će se graditi. Vezano na sportsku dvoranu, kreće se u izradu projektne dokumentacije i očekujemo da bi ona, zajedno s građevinskom dozvolom, bila spremna do kraja godine. Poznati smo po sportskim talentima, a nemamo adekvatan prostor. Postojeća dvorana je opremljena samo za sport kroz program obrazovanja, a siguran sam da bi se izgradnjom nove razvilo više sportova u Gornjoj Stubici. Također, ove godine ide energetska obnova osnovne škole, projekt od skoro 7 milijuna kuna, kojega financiraju Krapinsko – zagorska županija i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

[zl] Lani je privedena kraju i dogotrajna priča oko Done, koja je završila lijepim i pozitivnim ishodom. Registrirat će se poslovna zona, u kojoj je to fazi te jesu li svi poslovni subjekti preselili proizvodnju u Donu?

Krizmanić: Prošle je godine 13 poduzetnika kupilo Donu, a od početka su Općina i Županija sudjelovali u realizaciji toga projekta. Priča koja je u početku bila jako ružna, na sreću je ispala dobro. Trenutno smo u postupku registracije Poslovne zone Gornja Stubica, kako bi nakon registracije mogli kandidirati prema natječajima sve projekte vezane na uređenje infrastrukture unutar poslovne zone. Infrastruktura je dobra, no napravljena je za potrebe Done, a sada su unutra firme koje se bave drugom djelatnišću i treba osigurati pristup u pravcima gdje se one nalaze. Neki od poslovnih subjekata već su započeli raditi u novim poslovnim prostorima, a najave su da će to do kraja godine učiniti i ostali. Nadamo se i otvaranju novih radnih mjesta, no problem je nedostatka radne snage, majstora i stručnjaka, ali to je problem koji je općenito prisutan.

[zl] Jeste li zadovoljni povlačenjem sredstava za projekte iz državnog proračuna i EU fondova?

Krizmanić: Kad kandidirate projekt prema bilo kojem natječaju, morate imati vlastita sredstva. I tu kod nas nastaje problem, imamo slučaj Šimunić, gdje izdvajamo svake godine 700 tisuća kuna, što nam remeti želje za aplikacijom većih projekata. No, što smo prijavili, smo i dobili i s time sam zadovoljan i sretan. Kad sve zbrojimo, bilo je to oko 14 milijuna kuna. Ogroman posao tu odrađuju djelatnici Općine, s kojima imam odličnu suradnju i na tome im zahvaljujem, kao i svom zamjeniku Vladimiru Škvorcu.

[zl] Jeste li Vi, kao neki Vaši donedavni stranački kolege, razmišljali o prelasku u neku drugu stranku i kako komentirate njihove prelaske?

Krizmanić: Lako je napustiti brod među prvima i otići negdje drugdje. Ali kad jednom odete, otići ćete i drugi put i treći put i četvrti i u pravilu nemate tu jednu dosljednost koju bi trebali imati. Ništa u životu nije jednostavno ni lako, ima dobrih i loših dana, uspjeha i neuspjeha, no to je sastavni dio kako običnog života, tako i tog političkog. Mogu reći da ova kolacija između HDZ – a i HNS – a na državnoj razini daje određene rezultate i što se tiče Gornje Stubice. Meni je motiv dobiti projekt, sredstva i novce da nešto gradimo. A gradi se vrtić, nogostup, ceste, groblje, rasvjeta... Čemu onda okrenuti leđa stranci koja me politički isprofilirala. Da, bilo je razočarenja, stvari koje mi nisu legle i pasale, ali prespavate i shvatite da život ide dalje, ne možete se samo okrenuti, pomamiti se za nečim i otići negdje drugdje. Dugujem to i svojim biračima, ali i članovima HNS – a koji su me podržali i omogućili mi da budem načelnik. Zasada o odlasku iz HNS - a ne razmišljam. No, nikad ne znate što život donosi. Ako dođe nekakav razlog za to, bit će to zajednička odluka mene i članova HNS – a koji su ovih godina bili uz mene. No, dok ova koalicija dobro funkcionira i dobivamo podršku za projekte koje prijavljujemo, ne vidim razloga zašto bih trebao tražiti nešto drugo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook