Prethodni članak
Sljedeći članak

POLA STOLJEĆA ZAGORSKOG RODILIŠTA: Godišnje se rađa do 1000 djece, a rodilište jedino u Hrvatskoj primjenjuje metodu obezboljavanja poroda putem plina

Danas je u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana proslavljena važna obljetnica


Danas je prigodnim programom i stručno – znanstvenim skupom obilježena 50. obljetnica postojanja rodilišta u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Ravnatelj Opće bolnice Tihomir Vančina u prigodnom je obraćanju istaknuo kako je u rad i razvoj rodilišta, ali i čitave zdravstvene ustanove, uloženo mnogo truda i ljubavi. – Ponosan sam što vodim jednu ovakvu ustanovu, a želja nam je da i dalje radimo na promociji obezboljavanja poroda. Postali smo i Rodilište prijatelj majki i Rodilište prijatelj djece i sve iz razloga što želimo da se rodilje i djeca osjećaju ugodno – istaknuo je ravnatelj.


A kada je riječ o obezboljavanju poroda, ginekologinja Jadranka Šanjug, inače i zamjenica ravnatelja bolnice, istaknula je kako zabočko rodilište jedino u Hrvatskoj majkama omogućuje porod uz pomoć plina. – U svijetu se ta metoda primjenjuje već dugo, a u Hrvatskoj smo mi jedino rodilište koje je provodi. Dakle, majka stavlja masku i sama na neki način upravlja porodom i korištenjem plina koji obezboljava porod – objasnila je doktorica Šanjug dodajući da je u godinu dana korištenja te metodu nju isprobalo stotinjak rodilja, no i da žene iz drugih krajeva Hrvatske upravo zbog toga dolaze u zagorsko rodilište.


U rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana godišnje se rodi od 900 do 1000 djece. Voditelj odjela ginekologije i porodništva, Rajko Fureš naglasio je kako zagorsko rodilište uvodi brojne novitete, a osim plina tu je i porod na stolčiću te opremanje rađaonice i predrađaonice pilates loptama, švedskim ljestvama i drugim pomagalima koja budućim majkama mogu olakšati porod. – U 50 godina otkako postoji rodilište, rođeno je gotovo 50 tisuća djece, a danas je prosječna dob majki od 25 do 30 godina s intencijom rasta prema gore – objasnio je Fureš dodajući kako sve sadašnje i bivše zaposlenike velika obljetnica koja se proslavlja čini izuzetno ponosnima.


Svečanosti i znanstvenom skupu prisustvovao je i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić. - Jako mi je drago što se nalazim ovdje na tako važnu obljetnicu. Treba čestitati svim ljudima na 50 godina stvaranja ovakvog nivoa i kvalitete medicinske usluge. Pravi ljudi, na pravom mjestu i u pravom trenutku mogu učiniti jako puno - naglasio je državni tajnik. Svoj ponos nije krila ni zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek ističući podatak da je Krapinsko – zagorska županija jedna od dvije u Hrvatskoj u kojoj se u prvoj polovici godine bilježi porast rođenih. – Iznimno mi je drago što su naše suvremeno opremljeno rodilište za porod odabrale i sve više odabiru majke iz drugih krajeva Hrvatske – zaključila je Petek.

Valja reći da prvi porođaj u Zaboku obavljen 24. rujna 1967. kod pacijentice Štefice Skozrit iz Špičkovine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook