Prethodni članak
Sljedeći članak

Pola milijuna kuna za zagorske obrtnike i gospodarstvenike

Obrtnička komora KZŽ dobila je 350 tisuća kuna, a HGK Županijska komora Krapina 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava od Krapinsko – zagorske županije


Danas su u Krapini potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava Obrtničkoj komori KZŽ i HGK  Županijskoj komori Krapina u ukupnom iznosu od pola milijuna kuna. Od toga Gospodarska komora dobiva 150 tisuća kuna za promociju gospodarstvenika u zemlji i inozemstvu. Od 2014. do 2017. godine KZŽ sufinancirala je promociju gospodarstvenika sa 400 tisuća kuna, a lani je izdvojila i dodatnih 56 tisuća kuna za izradu promo – filma o gospodarstvu KZŽ. Što se tiče Obrtničke komore, danas su potpisana dva ugovora, jedan u vrijednosti 150 tisuća kuna za promociju obrtnika u zemlji i inozemstvu, a drugi u vrijednosti od 200 tisuća kuna za uređenje Edukacijsko – izložbenog centra tradicijskih, umjetničkih  i ostalih obrta. U razdoblju od 2014. do 2017. KZŽ je sufinancirala s 540 tisuća kuna promociju  obrtnika na različitim događanjima u zemlji i inozemstvu. Za edukacije i promocije obrtnika ukupnoje izdvojila preko milijun kuna, a u 2017. godini Županija je donirala sredstva u iznosu 200 tisuća kuna za uređenje Edukacijsko – izložbenog centra – istaknuto je u Krapini.

Ugovore su sa županom Željkom Kolarom potpisali predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško i predsjednik HGK Županijske komore Krapina Josip Grilec. – Županija već nekoliko godina u svom proračunu osigurava sredstva za promociju gospodarstva, a gospodarstvo taj dio dobro vraća, što se vidi iz gospodarskih pokazatelja za 2016. i 2017. godinu. Vjerujem da su za dio tih dobrih rezultata zaslužni odlasci na sajmove, bez kojih se ne može – istaknuo je Josip Grilec uz zahvalu Županiji.  – Već smo ovu godinu pokrenuli tri akcije, naši kolege obrtnici krajem drugog mjeseca putuju u Split na sajam za ugostiteljstvo, u trećem mjesecu ćemo posjetiti IHM, najveći sajam obrtništva u München, i u travnju planiramo posjetiti sajam graditeljstva u Beogradu. Svega toga ne bi bilo da nam Županija nije izašla u susret. Slijedeća stvar je uređenje prostora, ove godine završit ćemo građevinski dio i možda jednim dijelom useliti u novi prostor, nadamo se da ćemo negdje u 10. mjesecu napraviti svečano otvorenje. U tom će prostoru biti  i stalna postava našim umjetničkih i tradicijskih obrta, pa će se postaviti temelji da sem možda krene i u on – line prodaju naših suvenira – rekao je Davor Pleško.

Župan Kolar zahvalio je objema komorama, svim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima s područja županije na sjajnim rezultatima koje su postigli u 2016. godini, za koju postoje službeni rezultati, a prema svim pokazateljima, prošla godina trebala bi biti još bolja, preko 12 milijardi ukupnog priihoda. - Taj trend povećanja gospodarske aktivnosti na području KZŽ zapravo je naša obaveza, da  dio novaca iz proračuna koje dobivamo iz poreza na dohodak, vratimo natrag ljudima koji su ga i stvorili, što oni sjajno koriste za promociju gospodarstva, poduzetništva i obrtništva na području čitave EU i zbog toga imamo takav rezultat da smo po pokrivenosti izvoza uvozom među prve dvije ili tri županije u Hrvatskoj. Ono što je bitno je da je ulaganje samih gospodarskih subjekata na području KZŽ bilo izuzetno veliko i da se isto planira i u 2018. godini, a kad strani investitori vide da domaći investitori ulažu, naravno da se i oni lakše odlučuju u investiciju, a to je najbolja promocija. Mi smo partneri i svi zajedno radimo na promociji gospodarstva KZŽ i stvaranju gospodarske klime za ulaganje – istaknuo je župan Kolar.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook