Prethodni članak
Sljedeći članak

Pokraj Regeneracije uređuje se vrt s autohtonim biljkama, u planu je izgradnja parka i amfiteatra

Danas je predstavljen projekt ReGarden


U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje djeca iz OŠ K.Š. Gjalskog zajedno s učiteljicama i ravnateljem Tomislavom Polanovićem posjetili su tvrtku Regeneracija. Tamo su obišli proizvodne pogone, naučili ponešto o recikliranju, ali se i upoznali s projektom ReGraden. Djecu je pozdravio gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekavši im da su mnogi Zabočani radili u toj tvrtki, ali i da Regeneracija pomaže puno udruga u sportskom i kulturnom životu. – Nakon što ste vidjeli tvornicu Regeneracija, ovdje ćemo vam predstaviti projekt koji je u samom početku i koji će se kroz godine puno razvijati – rekao je Hanžek.

Sam projekt ReGarden predstavila je Valentina Đurek. Kako je rekla, Odbor za ekologiju Grada Zaboka i Regeneracija predstavili su projekt kojem je cilj pokazati kako gospodarski subjekti i lokalna uprava mogu dobro surađivati i poboljšati kvalitetu života svih građana. – Ovo je jedan od projekata koji je doprinio da Zabok uđe u Mrežu kreativnih gradova. Nama je želja da Zabok postane centar urbane kulture čitave županije, ali i šire – istaknula je Đurek. Naglasila je kako je u proračunu Grada izdvojeno 100 tisuće kuna za projekt, a iz strukturnih fondova EU dobiveno je 150 tisuća kuna. – Ovaj vrt se planira proširiti do ceste prema Lugu, a namjeravamo još zasaditi visoko raslinje da zaštitimo park od buke, napraviti amfiteatar i postaviti klupice. Željeli bismo i posaditi mirisno bilje da doprinese ugođaju – rekla je zamjenica zabočkog gradonačelnika Valentina Đurek.

Direktor Regeneracije Anđelko Švaljek naglasio je kako su dosada Dan planete Zemlje obilježavali izložbom, a ove su godine odlučili predstavit ReGarden te ugostiti zabočke osnovnoškolce. – Koncept ReGardena je koncept urbanog vrta oplemenjenog recikliranim komponentama, ali i umjetnošću. Zamislili smo to kao u ideju u koju se svi mogu uključiti, a nama u Regeneraciji želja je da podržimo sve projekte Grada koje smatramo da su dobri i koji doprinose transformaciji Zaboka iz industrijskog grada u moderni – rekao je Švaljek. Kako je istaknuo, u ovom trenutku je na 1200 kvadrata dosada neuređenog prostora uređen je autohtoni vrt u koji su posađene autohtone sorte povrća i bilja, a korišteni su i dijelovi paleta i željezničkih pragova. – Tu ćemo koristiti i automobilske gume, staklene materijale, odnosno ono što se nakon korištenja može još iskoristiti i ne mora se baciti. Htjeli bismo da se i ostale javne površine iskoriste na sličan način – naglasio je Anđelko Švaljek.


Valja reći kako je Regeneracija učenicima Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog donirala knjige i slikovnice koje se bave tematikom zaštite okoliša, a primio ih je ravnatelj Tomislav Polanović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook