Prethodni članak
Sljedeći članak

Pojačano održavanje nerazvrstanih cesta i makadamskih putova na području Lobora

Jedno od gorućih pitanja je rješavanje odvodnje jer nakon svake veće kiše u pojedinim dijelovima nastaju poplave


Na području općine Lobor aktualni su radovi na pojačanom održavanju nerazvrstanih cesta i makadamskih putova koje su uništili veliki snijeg i kiše. Prema riječima načelnice Ljubice Jembrih jedno od gorućih pitanja je i rješavanja odvodnje. Nakon svake malo jake kiše i većih količina oborina u pojedinim dijelovima Lobora nastaju poplave i voda ulazi ljudima u stambene i gospodarske objekte i njive, tako da su im sada to prioritetni problemi koje treba promtno rješavati. Sve to iziskuje dodatna financijska sredstva iz loborskog proračuna, jer će utrošak kamenog materijala i radnog stroja biti puno veći nego što je planiralo.

Odvodnja

– Krenuli smo s radovima na sanaciji makadamskih putova, odštopavanju kanala i šahtova uz županijsku cestu, sanaciju dotrajalog asfalta te putova, koji su ove godine u planu za asfaltiranje. U tijeku je malčiranje i čišćenje površina uz putove – rekla je Jembrih, koja apelira na građane da počiste svoja zapuštena zemljišta kako bi se spriječilo širenje bolesti, primjerice u vinogradima i zmija kojih je ovih godine i u centru mjesta. Lobor još uvijek nema novog poljoprivrednog redara, no trebao bi ga dobiti uskoro, jer je sklopljen sporazum između općina Mihovljan i Novi Golubovec te će poljoprivredni redar obavljati poslove na području tih triju općine. Trenutno se škarpiraju odvodni kananal u MO Petrova Gora. U Petrovoj Gori se saniraju i problemi s nanosima zemlje koji ulaze i u gospodarske i stambene objekte. U MO Vinipotok građani koji imaju kuće uz županijsku cestu imaju problema s odvodnjom jer im za svako malo veće oborine voda ulazi u kuće što će se rješavati u suradnji s Hrvatskim vodama, ali i Županijskom upravom za ceste koji bi trebala na toj cesti proširivati most. U planu je i rješavanje odvodnje na brijegu prema naselju Šipki.

Sanacija odrona

U Vojnovcu je prijavljeno rješavanje odvodnje u naselju Kesaki – Plancutići. U tijeku je raspisan natječaj za sanaciju odrona i odvodnje na cesti Šrajbeki – Fundeki – Mikaci i odvodnja kod Hađara gdje voda iz jednog sela ulazi u obiteljsku kuću. Raspisan je i javni poziv za sanaciju klizišta u Petrovoj Gori za koji je Općina dobila sredstva od Ministarstva graditeljstva. Klizište u Starom Golubovcu koje ugrožava stambeni objekt nije prošlo na natječaju, jer kako je rečeno sufinancirala su se klizišta manje vrijednosti. No, to će se klizište prijaviti na natječaj Hrvatskih voda, a prijavljeno je i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja vezano za brdsko –planinski status. Općini Lobor odobren je i zahtjev za uređenje šumskog puta Stari Golubovec – Pokojec – Petrova Gora koji je prijavljen na Savjetodavnu službu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice u Hrvatskom primorju, Lici i Gorskom kotaru. Na većini ostalih cesta vozi se bez posebnih ograničenja. Pojačan je promet na važnijim cestama te na gradskim cestama i obilaznicama. Vozače upozorava...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program