Prethodni članak
Sljedeći članak

Pojačano održavanje nerazvrstanih cesta i makadamskih putova na području Lobora

Jedno od gorućih pitanja je rješavanje odvodnje jer nakon svake veće kiše u pojedinim dijelovima nastaju poplave


Na području općine Lobor aktualni su radovi na pojačanom održavanju nerazvrstanih cesta i makadamskih putova koje su uništili veliki snijeg i kiše. Prema riječima načelnice Ljubice Jembrih jedno od gorućih pitanja je i rješavanja odvodnje. Nakon svake malo jake kiše i većih količina oborina u pojedinim dijelovima Lobora nastaju poplave i voda ulazi ljudima u stambene i gospodarske objekte i njive, tako da su im sada to prioritetni problemi koje treba promtno rješavati. Sve to iziskuje dodatna financijska sredstva iz loborskog proračuna, jer će utrošak kamenog materijala i radnog stroja biti puno veći nego što je planiralo.

Odvodnja

– Krenuli smo s radovima na sanaciji makadamskih putova, odštopavanju kanala i šahtova uz županijsku cestu, sanaciju dotrajalog asfalta te putova, koji su ove godine u planu za asfaltiranje. U tijeku je malčiranje i čišćenje površina uz putove – rekla je Jembrih, koja apelira na građane da počiste svoja zapuštena zemljišta kako bi se spriječilo širenje bolesti, primjerice u vinogradima i zmija kojih je ovih godine i u centru mjesta. Lobor još uvijek nema novog poljoprivrednog redara, no trebao bi ga dobiti uskoro, jer je sklopljen sporazum između općina Mihovljan i Novi Golubovec te će poljoprivredni redar obavljati poslove na području tih triju općine. Trenutno se škarpiraju odvodni kananal u MO Petrova Gora. U Petrovoj Gori se saniraju i problemi s nanosima zemlje koji ulaze i u gospodarske i stambene objekte. U MO Vinipotok građani koji imaju kuće uz županijsku cestu imaju problema s odvodnjom jer im za svako malo veće oborine voda ulazi u kuće što će se rješavati u suradnji s Hrvatskim vodama, ali i Županijskom upravom za ceste koji bi trebala na toj cesti proširivati most. U planu je i rješavanje odvodnje na brijegu prema naselju Šipki.

Sanacija odrona

U Vojnovcu je prijavljeno rješavanje odvodnje u naselju Kesaki – Plancutići. U tijeku je raspisan natječaj za sanaciju odrona i odvodnje na cesti Šrajbeki – Fundeki – Mikaci i odvodnja kod Hađara gdje voda iz jednog sela ulazi u obiteljsku kuću. Raspisan je i javni poziv za sanaciju klizišta u Petrovoj Gori za koji je Općina dobila sredstva od Ministarstva graditeljstva. Klizište u Starom Golubovcu koje ugrožava stambeni objekt nije prošlo na natječaju, jer kako je rečeno sufinancirala su se klizišta manje vrijednosti. No, to će se klizište prijaviti na natječaj Hrvatskih voda, a prijavljeno je i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja vezano za brdsko –planinski status. Općini Lobor odobren je i zahtjev za uređenje šumskog puta Stari Golubovec – Pokojec – Petrova Gora koji je prijavljen na Savjetodavnu službu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook