Prethodni članak
Sljedeći članak

PODUZETNIČKI CENTAR KZŽ: Partner zagorskim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima

S direktoricom Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Martinom Jantol Županić razgovarali smo o ciljevima te tvrtke, ali i onome što će ona značiti za poduzetnike, gospodarstvenike i poljoprivrednike

Županijska skupština Krapinsko –zagorske županija na jednoj od posljednjih sjednica donijela je odluku o osnivanju tvrtke Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije. Riječ je zapravo, o razdvajanju djelatnosti ZARA –e na dva dijela – Poduzetnički centar brinut će o razvoju gospodarstva i investicijama te potrebama gospodarstvenika, poduzetnika i poljoprivrednika dok je Zagorska razvojna agencija postala javna ustanova te je regionalni koordinator i primarno radi na poslovima strateškog planiranja i provedbe politike regionalnoga razvoja te upravljanja EU fondova, pripreme i provedbe projekata, u suradnji sa Krapinsko – zagorskom županijom i ostalim javnopravnim tijelima. Direktoricom Poduzetničkog centra imenovana je osoba s dugogodišnjim projektnim iskustvom u EU fondovima, Martina Jantol Županić iz Stubičkih Toplice. Donedavno je bila pomoćnica u Ministarstvu turizma, a prije imenovanja je nekoliko godina radila u Zagorskoj razvojnoj agenciji kao voditeljica Odjela za ruralni razvoj i turizam. Kako je objasnila, tvrtka će operativno voditi jedan od županijskih strateških projekta, Poslovno - tehnološki inkubator koji će biti centar za razvoj poduzetničkih ideja i poduzetništva općenito, a podrazumijeva uspostavu središta stručne, savjetodavne i mentorske pomoći, za potporu rasta i razvoja poduzetništva i za potencijalne i za postojeće poduzetnike.

28 opremljenih funkcionalno – prostornih jedinica


Ujedno, jedna od uloga Poduzetničkog centra je i privlačenje investicija i promoviranje potencijala naše županije u tom segmentu. Uz Županiju i županijske službe Poduzetnički centar KZŽ bit će partner potencijalnim investitorima u realizaciji njihovih investicija u Krapinsko - zagorskoj županiji. Nositelj projekta Poslovno- tehnološkog inkubatora je Krapinsko-zagorska županija, a projektni partneri su Poduzetnički centar Krapinsko - zagorske županije d.o.o., Grad Krapina i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Projektu se priključilo i devet jedinica lokalne samouprave te Veleučilište „Hrvatsko zagorje“ Krapina u svojstvu suradnika. Površina same zgrade je 2040,29 m2 te će imati 28 opremljenih funkcionalno - prostornih jedinica, 16 novih poduzetnika koji će koristiti infrastrukturu tj. proizvode i usluge infrastrukture. Inkubacijska faza podrazumijeva tri godine boravka, koliko zakonski traje početnička - start up faza, u PTi po subvencioniranim cijena najma prostora i usluga unutra prostora – istaknula je direktorica Jantol Županić. Budući da je prerađivačka industrija, posebice metaloprerađivačka, temeljna grana razvoja gospodarstva Krapinsko – zagorske županije, prizemlje novog prostora bit će predviđeno upravo za tu djelatnost u vidu osiguranja uvjeta za manju proizvodnju.

Inovativni laboratorij

Poslovno-tehnološki inkubator pomagat će malim poduzetnicima i obrtnicima u realizaciji njihovih poslovno - tehnoloških inicijativa u početnoj fazi rasta i razvoja. Pružat će potrebnu stručnu pomoć, upotrebu slobodnih proizvodnih i uredskih kapaciteta po subvencioniranim cijenama, unaprjeđenje i razvoj poduzeća i proizvoda uz podršku mentora i pomoć pri realizaciji uz raspoložive izvore financiranja. U okviru Inkubatora pružat će se usluge i postojećim poduzetnicima kao mjesto transfera znanja, iskustva i tehnologije – objasnila je Jantol Županić dodajući kako je namjera uspostaviti i Edukacijsko-tehnološki prostor i Inovativni laboratorij. Kako dodaje direktorica, u okviru inkubatora osiguran je Edukacijsko-tehnološki prostor u kojem će se uspostaviti Centar za robotiku koji će se opremiti strojevima, odnosno robotima visoke tehnologije. Povezan s time bit će Inovativni laboratorij koji će biti opremljen računalnom opremom i programskim paketima za projektiranje i programiranje robota, odnosno drugih proizvoda kroz 2D i 3D vizualizaciju.

- Inovativni laboratorij opremit će se potrebnom računalnom opremom koja će biti dostupna stanarima, poduzetnicima, učenicima, studentima, korisnicima virtualnog inkubatora, a kako bi mogli razvijati nove inovativne proizvode pomoću programskih alata kojima je laboratorij opremljen – ističe direktorica. Inkubator će imati i višenamjensku dvoranu čiji će jedan dio služiti za održavanje konferencija i prezentacije, a u drugom dijelu će se postaviti oprema za e-učionicu, manje sastanke, radionice i slično te će biti opremljena svom potrebnom prezentacijskom opremom. S obzirom na to da se u Inkubatoru planira uspostaviti inovativni laboratorij koji će funkcionirati i kao coworking prostor, manji dio dvorane, u slučaju potrebe, može se iskoristiti i kao raspoloživ coworking prostor – naglasila je Jantol Županić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: A1 ZAGREB-SPLIT-PLOČE -između čvora GOSPIĆ i čvora GORNJA PLOČA (186.km i 194.km smjer Split, te 181.km i 198-199.km smjer Zagreb) u oba smjera ima više požara usljed čega dolazi do zadimljava...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program