Prethodni članak
Sljedeći članak

Poduzetničke ideje učenica Srednje škole Zabok među 25 najboljih u Hrvatskoj

Riječ je o natječaju Poduzetnici budućnosti za učenike svih srednjih škola na području Republike Hrvatske


Posljednje dvije godine Hrvatska udruga poslodavaca organizira natječaj pod nazivom Poduzetnici budućnosti za učenike svih srednjih škola na području Republike Hrvatske. Cilj toga natječaja je potaknuti učenike na osmišljavanje kreativnih i inovativnih poduzetničkih ideja. Ideje se moraju razraditi u skraćeni oblik poslovnog plana, što bi značilo predvidjeti sve troškove koji bi se u poslu pojavili te na osnovi toga izraditi kalkulaciju cijene budućeg proizvoda/usluge. Nakon toga predvidjeti moguću prodaju i prihode od prodaje te odrediti dobit koja bi se tim poslom mogla ostvariti.

Stručni tim HUP-a odabire 25 najboljih od svih pristiglih radova, te škole iz kojih su učenici poslali svoje projekte nagrađuje novčanim nagradama. Prvih 5 odabranih projekata nagrađuju sa po 25 000 kuna, sljedećih 5 najboljih sa po 10 000 kuna, te sljedećih 15 sa po 5 000 kuna.

Učenicima se za nagrađene projekte dodjeljuju priznanja, a školama novčane nagrade, koje mogu iskoristiti za unapređenje nastave.

Učenice Srednje škole Zabok odazvale su se pozivu na natječaj te su u suradnji sa svojim mentoricama razradile svoje poduzetničke ideje. Krajem svibnja stigla je informacija o rezultatima natječaja. Od ukupno pristiglih 146 projekata, dva su projekta učenica Srednje škole Zabok ušla među 25 najboljih. Učenički tim iz 2. Eb razreda u sastavu: Isabela Breber, Viktorija Grabrovečki. Valentina Kralj i Antonija Tuđa, sa svojom idejom izrade kućica za kućne ljubimce, sa grijanjem na sunčevu energiju (za pse i mačke koji borave na dvorištu), osvojio je nagradu od 10 000 kuna.

Učenica 4.Ea razreda, Ivana Filko, osvojila je nagradu od 5 000 kuna sa svojom idejom izrade drvenih ljuljački od starih hrastovih bačva. Mentorice kod razrade poduzetničkih ideja bile su profesorice Marija Dlesk i Vesna Rafaj Saftić.

Početkom iduće školske godine predstavnici HUP-a posjetit će Srednju školu Zabok, te će tom prilikom nagrađenim učenicama svečano uručiti priznanja. Također će održati predavanje ostalim učenicima kao motivacija za promišljanje o eventualnim budućim poduzetničkim aktivnostima te o značenju poduzetništva za razvoj hrvatskog gospodarstva.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook