Prethodni članak
Sljedeći članak

Podignuta optužnica protiv Banožića


Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 41-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića, piše Index.

"Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je 25. travnja 2024., podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1979.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa odnosno izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2., i 6. Kaznenog zakona.

Okrivljenog 45-godišnjaka tereti se da je 11. studenoga 2023., oko 06:10 sati, kod Vinkovaca, izvan naseljenog mjesta, upravljao osobnim automobilom marke Nissan desnom prometnom trakom kolnika II. dionice državne ceste broj 55, iz smjera Vinkovaca prema Županji, protivno odredbi čl. 46. st. 1., čl. 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. toč. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Prebrzo vozio, pretjecao po gustoj magli i usmrtio čovjeka

Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera iako je bila smanjena vidljivosti zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru. Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao.

Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj prometnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda.

Priopćenje o državnoodvjetničkoj odluci u ovom predmetu objavljujemo kao odgovor na zaprimljene upite novinara", objavio je DORH.

Iz bolnice izašao kao slobodan čovjek

Podsjetimo, Banožić je 11. studenog 2023. godine izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo Goran Šarić, otac dvije djevojčice. Banožić je po gustoj magli, dok se vozio u lov, svojim terencem pretjecao kamion i izravno se sudario s kombijem koji je dolazio iz drugog smjera. Šarić je na mjestu poginuo. Nesreća se dogodila u 6:15 sati, na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Županje.

Banožić je nakon nesreće dva tjedna bio u bolnici, no iz nje je izašao kao slobodan čovjek i nikome nije palo na pamet poslati ga u istražni zatvor. Štoviše, DORH, po vlastitom priznanju, nije imao pojma da je bivši ministar otišao kući iz bolnice.

Sporan je bio i detalj oko nalaza krvi u kojem je stajalo da je bivšem ministru Banožiću nakon prometne, koja se dogodila u subotu u 6:15, utvrđen 0.21 promil alkohola u krvi. U nalazu stoji da je krv izvađena u subotu u 6:47. Poteglo se tada pitanje o tome hoće li to odigrati ulogu na suđenju.

Banožića policija ispitala u strogo kontroliranim uvjetima, branili korištenje lifta

Po izlasku iz bolnice Banožić je 29. studenog dao iskaz policiji, ali pod posebnim, strogo kontroliranim uvjetima.

Neposredno pred Banožićev dolazak u zgradu Policijske uprave u Vinkovcima djelatnicima se branilo korištenje lifta kako bi bivši ministar bez čekanja, i da ga vidi što manje ljudi, mogao odmah ući u dizalo. Navodno su neki policajci negodovali što za odlazak na više katove moraju ići pješice, pisao je tada Telegram.

Isto se dogodilo kada je Banožić došao na kat na kojem se nalazi policijska soba s kamerama gdje je dao iskaz. Službenicima na tom katu je rečeno da neko vrijeme ne izlaze iz ureda. "Željelo se na svaki način osigurati da Banožića vidi što mani broj ljudi, ali i sačuvati ga od mogućih neugodnosti", rekao je tada Telegramov izvor.

Sjedio na kavi s bratićem šefa policije koji istražuje njegovu nesreću, nije mu oduzeta vozačka

1. prosinca je Banožić snimljen kako u jednom ugostiteljskom objektu sjedi s bratićem šefa PU vukovarsko-srijemske.

Kafić u kojem je bio Banožić nalazi se u neposrednoj blizini njegovog stana. Na fotografiji s njim je Zlatko Zovak Braco, bratić načelnika vukovarsko-srijemske policije Ante Zovka. Zlatko Zovak potvrdio je da je 1. prosinca oko 14:15 sjedio u kafiću s Banožićem.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook