Prethodni članak
Sljedeći članak

Počinje zimsko računanje vremena


U nedjelju, 30. listopada, u 3 ujutro završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena pomicanjem jednog sata unatrag.





Državni zavod za mjeriteljstvo je izvijestio kako je Uredbom o računanju vremena u 2015. i 2016. utvrđeno da ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 30. listopada, kada će se pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata.

To će značiti jedan sat duže spavanja ujutro, ali će zato puno ranije pasti mrak. MUP također podsjeća da prelaskom na zimsko računanje vozači i danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. 

Inače, čak 85 posto Hrvata smatra da bi trebalo ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena. Naime, na uzorku od preko 1500 ispitanika na razini čitave Hrvatske, koji pripadaju različitim dobnim skupinama, životnim sredinama i stupnjevima obrazovanja, njih 85% izjasnilo se kako je potrebno ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena .

Komentari ispitanika pokazali su i kako promjene u računanju vremenanegativno utječu na bioritam, kako kod odraslih ljudi, tako i kod djece, a dovode i do neučinkovitosti prilikom izvršavanja poslovnih obveza. Indija, Japan, Kina, Rusija i Turska ukinuli su tu praksu pomicanja satova zbog ljetnog i zimskog računanja vremena.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook