Prethodni članak
Sljedeći članak

Počinje vladavina ambrozije i zdravstvene muke milijuna ljudi

Peludna prognoza nije dobra, kao što su vjerojatno primjetili svi alergičari, jer počinje vladavina omražene ambrozije....


Peludna prognoza nije dobra, kao što su vjerojatno primjetili svi alergičari, jer počinje vladavina omražene ambrozije.

Iako je koncentracija peludnih trava još niska u cijeloj zemlji, koncentracija peluda korova je visoka, a pojavila su se i prva peludna zrnca visoko alergene ambrozije. To za milijune ljudi koji se muče s peludnim alergijama predstavlja razdoblje konstantnog mučenja s dišnim sustavom; začepljenim nosom, gušenjem, kihanjem, ali i suznim očima i svrbežom.

Ako još niste počeli, krajnji je trenutak da počnete piti lijekove i znajte da će vladavina amrozije trajati do sredine rujna, no preporučuje se uzimanje lijekova do kraja rujna, a prema potrebi i dulje.

Ako se dosad niste susretali s alergijama, također se nemojte prerano radovati, jer se one sve češće javljaju u svim životnim dobima i bez obzira na opće zdravstveno stanje.

Najjača koncentracija korova je u kontinentalnim gradovima i Rijeci, a uz ambroziju sljedećih dana će početi dominirati i kopriva, dok će na Jadranu biti umjerena tek koncentracija peluda korova crkvine.

Ako se mučite s alergijama i želite ipak prošetati po svježem zraku, zapamtite da je to najbolje učiniti nakon kiše (koju možemo uskoro opet očekivati, ako ćemo vjerovati meteorolozima) kad su koncentracije peludi u zraku najniže.

Osim toga, sretno u iščekivanju jeseni!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook