Prethodni članak
Sljedeći članak

Počinje sezona, a turiste na granici dočekuje žilet žica obrasla travom

Prizor žičane ograde ne odaje dojam dobrodošlice i srdačnosti, već stvara nelagodu gostima i turistima koji putuju na more, a od kojih mnogi često zastanu i u našem zagorskom kraju


Turistički djelatnici na slovenskoj strani Kupe nedavno su se pobunili i traže odštete zbog žilet - žice koja je ostala na granici nakon migracijske krize. Kako ističu, žilet-žicu je na nekim mjestima prerasla trava, dijelom ju je ove zime naplavila nabujala Kupa, pa se zapravo radi o višekilometarskim smrtonosnim zamkama koje predstavljaju opasnost za ljude. Potpisali su i peticiju za uklanjanje ograde, no nema nikakvih reakcija, a kamoli riječi o kakvoj odšteti.

Prošlo je više od pola godina od kada je žilet žica postavljena uz zagorsku granicu. Čini se kako su se Zagorci i Slovenci s time naučili živjeti, a zasada, koliko znamo, nije bilo većih incidenata uz zagorsku granicu, osim stradavanja divljači s obje strane Sutle koja se znala uplesti u žicu i ugibati u teškim mukama.

-Bilo je govora da će slovenska Vlada maknuti tu žicu, ali ona i dalje stoji - rekao je kumrovečki načelnik Dragutin Ulama, ističući da  stanovnici tog kraja ne trpe toliko neku štetu, koliko je tu žicu ružno za vidjeti.  

Zvonko Jutriša, čelnik čovjek Huma na Sutli kaže da se uskoro žica i neće vidjeti od bujne vegetacije. -Zarasti će je trava. Naši poljoprivrednici nemaju problema s odlaskom na njive, jer se žica nalazi na slovenskoj strani.  Čini mi se da će ta žica ostati ko trajni spomenik Slovenaca. Ali, ponavljam, to govori samo o njima - rekao je Jutriša.

Prizor žičane ograde ne odaje dojam dobrodošlice i srdačnosti, već  stvara nelagodu gostima i turistima koji putuju na more, a od kojih mnogi često zastanu i u našem zagorskom kraju, a turistički djelatnici i lokalna zajednica uz granicu strahuje da bi žilet žica dio turista mogla i otjerati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook