Prethodni članak
Sljedeći članak

Počinje projekt "Sretna djetelina s četiri lista"

Projekt „Sretna djetelina s četiri lista“ koji je Europska komisija odobrila u okviru programa PRINCE EU 27,


Projekt „Sretna djetelina s četiri lista“ koji je Europska komisija odobrila u okviru programa PRINCE EU 27, kojem je nositelj Institut europskih regija, a jedan od partnera Krapinsko-zagorska županija, službeno počinje 1. rujna prvim sastankom koordinacije u austrijskom Jennersdorfu, na kojem sudjeluje i zamjenica župana Sonja Borovčak.

Koordinaciji će prisustvovati predstavnici partnera iz 5 zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, odnosno 12 regija – partnera u projektu, u kojima ukupno živi oko milijun i 700 stanovnika.

Glavni je cilj projekta približiti građanima Europsku uniju, njene ciljeve i prednosti te im omogućiti da iznesu svoje stavove. Naime, projekt „Sretna djetelina s četiri lista“ polazi iz uvjerenja da proširenje EU ne smije biti nametnuto s vrha, već mora biti podržano od temelja, što znači da građani i njihovi predstavnici na lokalnoj i regionalnoj razini trebaju biti uvjereni u dodatne vrijednosti proširenja.

Predviđeno trajanje projekta je 15 mjeseci, a sastoji se od 6 glavnih aktivnosti te nizom susreta građana iz zemalja članica EU s onima iz država koje će to postati. Prvi je ciklus radionica „Cafe d'Europe Regional“ s tematikom emocionalne i kulturne raznolikosti Europe, potom školski projekt „Moja zemlja – tvoja zemlja“, treća je aktivnost zajedničko obilježavanje Dana Europe koje će biti posvećeno regionalnom identitetu u zajedničkoj Europi, potom putujuća izložba. Peta aktivnost uključuje dvije stručne konferencije – o iskustvima unutar EU te očekivanjima, a šesta se aktivnost odnosi na europsko hodočašće mira.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook