Prethodni članak
Sljedeći članak

POČINJE GRADNJA NOVE PODRUČNE ŠKOLE U MARTINIŠĆU: Evo kako će izgledati

Zgrada je projektirana po sistemu modularne gradnje


U ponedjeljak, prvog dana nove školske godine bit će potpisan ugovor o gradnji nove područne škole u Martinišću. Ugovor će u prostorijama Područne škole potpisati krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i direktor tvrtke Jedinstvo Josip Mihalić.

Vrijednost radova je 5.962.488,85 kn s PDV-om, a rok za završetak je 120 dana od dana uvođenja izvođača u posao (rok uvođenja u posao je 5 dana od dana potpisa ugovora).

Postojeća zgrada škole je dotrajala, prostori su nefunkcionalni te postoje razna ograničenja zbog kojih adaptacijom ili rekonstrukcijom nije moguće ostvariti adekvatne uvjete za obavljanje djelatnosti razredne nastave. Ukupna površina korisnog prostora trenutno iznosi tek 180,00 m2, što je znatno ispod potrebne površine korisnog prostora za obavljanje djelatnosti razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole, dok će sveukupna neto korisna površina nove zgrade iznositi 770,00 m2.

Zgrada je projektirana po sistemu modularne gradnje, tako da su zidovi i stropovi od tipski izrađenih sendvič toplinskih panela (modula) koji zadovoljavaju sve uvjete u pogledu nosivosti, toplinske zaštite i trajnosti.

Prizemlje zgrade dijeli se na dvije funkcionalne cjeline i to prostore za dječji vrtić, te prostore za školu. Neki prostori bili bi primarno u sastavu osnovne škole ali se mogu koristiti i kao zajedničke korisne prostorije za dječji vrtić ili druge potrebe (kao što je višenamjenska dvorana). Dječji vrtić ima raspoloživog prostora za mogućnost organizacije jednog mješovitog odjeljenja uzrasta djece 3-6 godina i grupe od 20-25 djece. Smješten je u prizemlju tako da je dostup lakši, a k tome moguće je neposredno uz zgradu imati odgovarajuću vanjsku terasu za igru djece na otvorenom. Prostor je zaklonjen od utjecaja komunalne buke iz javne ceste koja je na udaljenosti većoj od 30 metara. Orijentacija je povoljna prema jugu.

U drugom dijelu prizemlja buduće zgrade nalazio bi se funkcionalni zajednički višenamjenski prostor lociran tako da je u njega moguć ulaz iz predprostora , što mu daje određenu samostalnost u korištenju, sanitarni čvor, spremište rekvizita za igru ili drugo. Taj se prostor uz potrebe škole i potrebe dječjeg vrtića može povremeno i u slobodno vrijeme ustupiti i na korištenje građanima za razna kulturna ili rekreativna događanja. Kotlovnica je radi sigurnosnih razloga predviđena sa posebnim vanjskim ulazom, a sustave grijanja je moguće raditi odvojeno.

Kat zgrade ima predviđene prostore samo za školu i to četiri učionice te sanitarne čvorove za djevojčice i dječake. Prizemlje i kat komunikacijski su povezani odgovarajućim dvokrakim stubištem.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook