Prethodni članak
Sljedeći članak

Počeli radovi na uređenju 'Hiže zagorski štrukli'

Uređenjem zamjenske zgrade Hiže zagorskih štrukli u samom centru općine Radoboj na mjestu građevine u kojoj je bio smješten poštanski ured i prateće stambene prostorije poštara, želi se njegovati i širiti nematerijalno kulturno dobro zagorskog kraja


Nakon provedenog postupka javne nabave u općini Radoboj je potpisan ugovor s odabranim izvođačem radova za uređenje „Hiže zagorski štrukli“ II faza. Vrijednost ugovorenih radova je 1.975.316,09 kuna s PDV-om. Radovi su započeli ugradnjom stolarije, a slijede radovi na daljnjem uređenju „Hiže“ i njezinom stavljanju u funkciju.

Radionice kulinarstva

Uređenjem zamjenske zgrade kulturno – društveno – turističke namjene – Hiža zagorskih štrukli u samom centru općine Radoboj na mjestu građevine u kojoj je bio smješten poštanski ured i prateće stambene prostorije poštara, želi se sačuvati, njegovati i širiti nematerijalno kulturno dobro zagorskog kraja, priprema zagorskih štrukli. To će ujedno biti centar kulture namijenjen degustaciji zagorskih štrukli pripremljenih prema izvornom receptu, radionicama pripreme i izrade štrukli za posjetitelje i lokalno stanovništvo te kulturno - umjetničkom druženju, u okviru prezentacijskog centra nematerijalne kulturne baštine. - Namještaj i oprema koji će se postaviti u Hižu u sklopu uređenja omogućit će održavanje radionica kulinarstva i izrade štrukli za posjetitelje. Nastavkom izgradnje i uređenjem Hiže na ovaj će se način stvoriti uvjeti za održavanje manifestacija i događanja namijenjenih svim posjetiteljima i lokalnom stanovništvu kroz poticanje razvoja i konkurentnosti kulturnog turizma uz afirmaciju Radoboja i Krapinsko – zagorske županije kao jedne od vodećih kontinentalnih turističkih destinacija koja njeguje i promiče nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatskog zagorja – kaže načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec.

Izvorni recept

Posjetiteljima će se u Hiži zagorskih štrukli nuditi autohtoni zagorski domaći štrukli. Ponuda će se temeljiti na izvornom receptu i načinu pripremanja zagorskih štrukli. Specijalitet spremljen od svježeg kravljeg sira, domaćeg maslaca, jaja i kukuruznog brašna pomiješanog s pšeničnim, premazan domaćim vrhnjem i zapečen u krušnoj peći poznat je pod imenom – zagorski domaći štrukli. Na taj su se način štrukli spremali u starim zagorskim domaćinstvima i pred više stotina godina. Najstariji pisani trag o štruklima seže u 1744. godinu. - Budući da će se posjetiteljima na jedinstven način, iz prve ruke prezentirati izrada i degustacija zagorskih štrukli, izrađenih prema originalnom zaštićenom receptu, program predstavlja primjer inovativnosti i originalnosti. Zagorske štrukle moći će kupiti te ih ponijeti sa sobom i na taj način širiti prepoznatljivost nematerijalnog kulturnog dobra Hrvatskog zagorja. Organizacijom i sudjelovanjem na radionicama kulinarstva i izrade štrukli, koje će se provoditi u Hiži, omogućit će se aktivna participacija stanovništva i posjetitelja te svih zainteresiranih u kulturnom životu Radoboja te će se na taj način štiti, promicati i njegovati nematerijalna kulturna baština ovog kraja – zaključuje načelnik Topolovec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook