Prethodni članak
Sljedeći članak

Počeli radovi izgradnje oborinske odvodnje i nogostupa vrijedni 1,4 milijuna kuna

Sredstva su odobrena iz fondova za sigurnost u prometu


Na području Općine Sveti Križ Začretje trenutno je u tijeku realizacija jednog od najvećih projekata u izgradnju prometne komunalne infrastrukture u posljednjih nekoliko godina. Nakon što su se posljednjih godina u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Krapinsko-zagorske županije uspješno realizirali manji projekti izgradnje sustava oborinske odvodnje i nogostupa ove godine započet je po financijama i obimu znatno veći projekt.

Oborinska odvodnja i nogostup

Krajem prošle godine Općini Sveti Križ Začretje odobren je iznos od 1.400.000 kuna za sanaciju opasnih mjesta na prometnicama koji za krajnji cilj ima zaštitu svih sudionika u prometu, a najviše pješaka koji su nažalost najugroženiji. Sredstva su odobrena iz fondova za sigurnost u prometu.

- Mikrolokacija je određena u naselju Donja Pačetina i to na samom ulazu u mjesto – od početka pruge pa nadalje uz županijsku cestu u ukupnoj duljini od 1300 metara. U sklopu projekta izgradit će se sustav oborinske odvodnje i nogostup čime će se riješiti jedan od najvećih problema koji je mučio lokalno stanovništvo. Uz sve navedeno proširit će se kolnik čime će se omogućiti lakše mimoilaženje vozila – objasnio je načelnik Marko Kos dodajući da unatoč skromnim proračunskim prihodima Općina svake godine investira gotovo polovicu proračuna u izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture pri čemu se osobito vodi računa o rješavanju opasnih mjesta koje ugrožavaju sigurno prometovanje vozila i pješaka.

Sigurni pravci prema školi

Svjesni su, kaže Kos, činjenice da se nogostupima najčešće koriste djeca pri odlasku u školu. U proteklih nekoliko godina najviše napora ulaže se u osiguravanje sigurnih pravaca prema osnovnoj školi. - Tako su već uređeni prilazi samom centru mjesta iz smjera Ciglenice Zagorske, Štrucljeva i Švaljkovca. Nakon što su se riješili prilazi mjestu iz glavnih pravaca krenulo se u rješavanje ostalih prilaza, kao što je onaj iz Donje Pačetine – napominje Kos. Dodaje, postoji još velik broj dionica koje je potrebno urediti, a situacije se rješavaju korak po korak. - Veseli nas što smo u realizaciji projekta koji se realizira u Donjoj Pačetini naišli na odobravanje javnih institucija koje su nam odobrile financijska sredstva. U konačnici, nadamo se da će projekt naići i na odobravanje građana koji žive u zoni zahvata – zaključio je svetokriški načelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook