Prethodni članak
Sljedeći članak

Počeli Dani Ksavera Šandora Gjalskog

Renomirana kulturna manifestacija svečano je otvorena izložbom Petra Barišića


Danas su zabočkoj Gradskoj galeriji svečano otvoreni Dani Ksavera Šandora Gjalskog i to izložbom renomiranog kipara Petra Barišića pod nazivom 'Strukture i varijacije'. U Galeriji su se tako okupili zaljubljenici u umjetnost te u Dane Ksavera Šandora Gjaskog, kulturne manifestacije po kojoj je Zabok nadeleko poznat.

Sam autor, koji je postavio više skulptura i prostorno specifičnih instalacija u javnim prostorima u zemlji i inozemstvu priznao je kako mu je veoma drago što izlaže svoje radove u Zaboku. – Već duže vremena dolazim u Zabok s kolegama umjetnicima i na jednom otvorenju su me pitali bi li htio izlagati ovdje i poziv sam rado prihvatio – rekao je Barišić i objasnio kako ovdje izlaže mini retrospektivu svojih radova dijelove od svoje tri velike izložbe.

Iva Körbler, kustošica izložbe istaknula je pak kako je riječ o jednom od najpoznatijih hrvatskih kipara koji se naslanja na veliku tradiciju avangardnih modernističkih i minimalističkih stilova te da se njegove izložbe diljem Hrvatske uvijek željno iščekuju.

Dobrodošlicu autoru poželio je i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek koji je ujedno i na čelu manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog. Povodom svečanog otvorenja Hanžek je istaknuo kako je manifestacija od iznimnog značaja za Zabok, što nagrada za učenike osnovnih i srednjih škola, što Nagrade Gjalski za najbolje prozno djelo u Hrvatskoj.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana istaknula također kako je riječ o veoma važnoj manifestaciji za Krapinsko-zagorsku županiju. – Manifestacija je odavno prerasla okvire Krapinsko-zagorske županije i postala je vrlo značajan nacionalni kulturni događaj. U tjednu dok traje manifestacija na raznim radionicama, izložbama, koncertima i predstavama i na samoj dodjeli Nagrade okuplja se elita cijele države i na to smo ponosni te je iz tog razloga Krapinsko-zagorska županija ponosni pokrovitelj Dana Ksavera Šandora Gjalskog.

Dodajmo kako su na otvorenju bili prisutni i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, kao i zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek.

Utorak 23. listopad rezerviran je za izložbu slika Carmen Bačura potočić koja se održava u Gradskoj knjižnici s početkom u 13 sati, dok se u OŠ. K. Š. Gjalskog s početkom u 15 sati održava proglašenje pobjednika i dodjela Male nagrade Gjalski. U srijedu 24. listopada će se u Gimnaziji AGM s početkom u 17 sati održati predstavljanje radionice kreativnog pisanja, fotoradionice i Likovne umjetničke grafike. Četvrtak je rezerviran za izložbu Twins – kolekcija tepiha koja se otvara u 12 sati u Regaleriji, dok se u zabočkoj gimnaziji s početkom u 17 sati održava proglašenje pobjednika i dodjela Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola.

U petak se obilježava Dan OŠ K. Š. Gjalskog, a i gimnaziji se u 17 sati održava promocija PoZiCe. Sve završava svečanošću dodjele Književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski u OŠ. K. Gjalskog.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook