Prethodni članak
Sljedeći članak

Počele berbe grožđa u Zagorju

Berba grožđa u Zagorju počela je ovog tjedna. Zbog povoljna vremena mnogi Zagorci ovaj će vikend iskoristiti za berbu. P


Berba grožđa u Zagorju počela je ovog tjedna. Zbog povoljna vremena mnogi Zagorci ovaj će vikend iskoristiti za berbu. Prošlih se dana uglavnom pobrao zagorski direktor i druge manje poznate sorte, za koje stručnajci kažu da od toga nema vina. Od direktora bi se trebao praviti samo sok, no time se u Zagorju nitko ne bavi.

Sorta zagorski direktor pun je metilnog alkohola i veoma je štetan za organizam, a ta sorta nije ni predmet stručnih proučavanja. Srećom prema riječima Georga Gala, stručnog savjetnika za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu Krapinsko-zagorske županije, zagorski vinogradari sve više sade i uzgajaju kvalitetne sorte grožđa.

Djelatnici zavoda su prošlih deset dana mjerili količinu sladora grožđa u zagorskim vinogradima, a rezultati mjerenja pokazuju da s berbom kasnih sorti, (graševina, kraljevina, štajerska belina i šipon) ne treba žuriti. Preporučju da se pričeka još deset do 15 dana. Mjerenja sladora u ranih sorti, sivi i bijeli pinot, sauvingon, chardonay te rajnski rizling, pokazala su dovoljne količine sladora.

Količina sladora samo je jedan od parametara koje treba uzeti u obzir pri određivanju rokova berbe, napominje ing. Georg Gal. Pažnju treba posvetiti i količini ukupnih kiselina, odnosu sladora i kiselina. Vinogradar će sam odlučiti o roku berbe ovisno o vinu koje želi proizvesti.

Ako zagorski vinogradar želi prodati grožđe, mora se držati pravila za promet grožđem koja su propisana za berbu 2006. godine. Prije svega vinogradar mora biti registriran u upisniku proizvođača grožđa i vina. U poljoprivredno-savjetodavnoj službi popunjava se zahtjev za promet grožđa te uz to priložiti biljeg od 70 kuna. Svaka druga prodaja grožđa je nezakonita za što su propisane velike novčane kazne.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook