Prethodni članak
Sljedeći članak

PO PRVI PUT: Manifestacija posvećena pokretaču srednjovjekovne scene u Hrvatskoj

U spomen članu i osnivaču Družbe vitezova zlatnog kaleža


Družba vitezova zlatnog kaleža ove godine po prvi puta organizira Memorijalni turnir Zlatko Mirt Medo IV. - Turnir je posvećen našem dragom prijatelju i članu osnivaču Družbe, Zlatku Mirtu Medi IV, koji se, kao i mnogi od nas, bolje osjećao u srednjovjekovnom kostimu nego u civilnoj odjeći – istaknuo je predsjednik Družbe Ivan Štefek.

Natjecanje u streličarenju i bohurtu

Njegov životni poziv je bio srednji vijek i kao čovjek uvijek je težio oživljavanju povijesti na najizvorniji način, što je uključivalo borbu bez koreografije, kako bi se odmjerile prave borilačke vještine te streličarenju s primitivnim lukovima, kako bi se iskazala prava vještina streličara – dodao je još Štefek, naglasivši kako će turnir biti natjecateljskog karaktera, a sudionici će se natjecati u streličarenju i bohurtu. Sami streličarski turnir održat će se u okviru Hrvatskog srednjovjekovnog streličarskog kupa, a pucat će se sa 15 metara na metu veličine 80 centimetara, i to isključivo sa primitivnim drvenim lukom, koji u sebi ne smije sadržavati karbon i fiberglass. Bohurt turnir, odnosno natjecanje u mačevanju bez koreografije, će se, pak, izvoditi u dvije kategorije, dugi mač te kratki mač i štit. Borci će imati vremensko ograničenje, a pobjednik će biti onaj tko zada, odnosno poentira više pravovaljanih bodova/poena. U kategoriji kratki mač i štit sudit će se po polu pro fight pravilima.

Sjećanje na Medu

Pobjedu će odnijeti najbolji i najvještiji natjecatelji, za koje smo osigurali i vrijedne nagrade u ukupnoj vrijednosti od 5 tisuća kuna. Na oba turnira se mogu prijaviti svi koji zadovoljavaju pravila i odgovarajuću opremu. Pozvane su sve udruge iz Hrvatske i susjednih zemalja koje se bave ovim disciplinama i prikazom života u srednjem vijeku – pozvao je Štefek, dodavši kako je plan udruge kao organizatora da turnir postane tradicionalnog karaktera, kao još jedna manifestacija Gupčevog kraja s tematikom na srednji vijek, ali i sjećanje na Zlatka Mirta Medu IV, kao glavnog pokretača srednjovjekovne scene u Hrvatskoj. Turnir se održava 19. svibnja, s početkom u 12 sati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook