Prethodni članak
Sljedeći članak

Po preminulom načelniku Vladimiru Bosnaru nazvat će trg i Osnovnu školu u Stubičkim Toplicama

Na sinoć održanoj sjednici Općinskog vijeća Stubičkih Toplica donesene su i dvije odluke koje su vezane uz odavanje svojevrsne počasti preminulom dugogodišnjem načelniku Vladimiru Bosnaru


Općinsko vijeće Stubičkih Toplica na sinoćnjoj je sjednici, između ostalog, donijelo i odluku da će se trg kod fontane na središnjem raskrižju u centru mjesta, nasuprot Temple Bara, nazvati po donedavnom načelniku Općine Vladimiru Bosnaru, koji je iznenada preminuo u siječnju ove godine. Kako nam je objasnio predsjednik Vijeća Stjepan Sokač, taj trg do sada nije imao naziv, a zbog administrativnih komplikacija vezanim uz katastar, trg se neće zvati trgom, već će biti Park Vladimira Bosnara.

Druga odluka koja je također donesena je i ta da i Osnovna škola Stubičke Toplice ponese Bosnarovo ime. Već nekoliko dana upravo je ta tema izazvala burnu raspravu među mještanima na društvenim mrežama. Glavni 'kamen spoticanja', naime, bilo je pitanje je li ispoštovana procedura kod donošenja takvog prijedloga, jer je, kako nam je pojasnio Sokač, SDP-ova vijećnica smatrala da treba provesti referendum među mještanima, odnosno, da o svemu trebaju odluku donijeti zajednički s roditeljima djece koja školu polaze.

-Zamislite kad bi Općinsko vijeće o svakoj odluci koju treba donijeti raspisivalo referendum. Zato postoje vijećnici koje su izabrali naši sugrađani, ali i pravilnici, propisi koje oni moraju poštovati. U konkretnom slučaju, ovdje je striktno poštovan Statut Osnovne škole Stubičke Toplice. Prema statutu, Školski odbor, u kojem je sedam članova, podnosi prijedlog o promjeni naziva osnivaču škole, a to je Općina Stubičke Toplice. Na sjednici na kojoj je bilo prisutno šest od sedam članova Školskog odbora, među kojima je bila i predstavnica roditelja, donesena je odluka da Školski odbor Općinskom vijeću uputi prijedlog da se naziv škole promijeni u Osnovna škola "Vladimir Bosnar". Dakle, nije bila donesena nikakva službena odluka o promjeni naziva, a već su po društvenim mrežama počele kružiti neistinite informacije - tvrdi Sokač.

Tako je, kaže Sokač, jučer Općinsko vijeće raspravljalo o tom prijedlogu Školskog odbora i od prisutnih 12 vijećnika, deset ih je bilo za, dok su SDP-ova Ana Gospočić i njen kolega iz HSS-a Tomislav Franjković bili protiv.

-To ni sad nije gotova stvar, jer Vijeće je donijelo odluku o pokretanju postupka za promjenu naziva. Sad najprije treba zatražiti dozvolu za to od nasljednika Vladimira Bosnara, supruge i djece, a nakon toga sve skupa poslati u nadležno ministarstvo na odobrenje - pojasnio je Sokač te dodao da je, ako će sve biti u redu, za očekivati da će čitavi postupak biti završen do Dana općine, kada bi se svečano otkrile i spomen ploče na Parku i Školi.

Inače, Osnovna škola Stubičke Toplice jedina je u Zagorju, a najvjerojatnije i jedina u Hrvatskoj kojoj je osnivač jedna općina. Sve druge osnovne škole, naime, u županijskoj su nadležnosti. Kako i zašto je do toga došlo i po čemu je ova škola specifična, čitajte u sljedećem tiskanom izdanju Zagorskog lista.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook