Prethodni članak
Sljedeći članak

Po 10 tisuća kuna za najboljih 500 učitelja u Hrvatskoj, a uvelo bi se i zvanje izvrsnog savjetnika

Prijedlog Pravilnika bi trebao stupiti na snagu tijekom ovog proljeća

  • foto: arhiva

    foto: arhiva


U srijedu je krenuo u javno savjetovanje prijedlog Pravilnika, koji između ostalog donosi i informacije o sustavu nagrađivanja 500 najboljih učitelja u Hrvatskoj. Kako je jučer objašnjeno na konferenciji za medije, Pravilnik se mijenja nakon 23 godine. 500 najboljih, piše 24 sata trebali bi za Dan učitelja koji se obilježava 5. listopada trebali dobiti po 10 tisuća kuna.

Prijedlog Pravilnika bi trebao stupiti na snagu tijekom ovog proljeća, a nastao je nakon anketiranja učitelja nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima.

Dosad su, naime postojala zvanja mentor i savjetnik koje su nastavnicima povećavale osnovicu plaće, a sad bi se trebao uvesti i zvanje izvrsnog savjetnika, a onaj koji ima to zvanje, mogao bi imati plaću veću od 30 posto od uobičajene.

Kako piše 24 sata, novi pravilnik ima dva do tri puta više bodova od starog koji se dobivaju na temelju vrednovanja doprinosa kroz osam kategorija i 66 kriterija.

Za sve navedeno, Ministarstvo znanosti i obrazovanja namijenilo je u ovogodišnjem proračunu 26 milijuna kuna.

Dodajmo kako je trenutna osnovica plaća koja se primjenjuje od 1. studenog 2017. godine 5.421, 54 kune bruto. Tako učitelj s visokom stručnom spremom s 10 godina staža ima osnovicu plaće u siječnju 2019. 5584 kune, dok bi u rujnu 2019. godine ta osnovica trebala iznositi 5696 kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook