Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković potvrdio: Sabor će biti raspušten 14. ožujka


Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima se, među ostalim, regulira prenošenje osnivačkih prava nad općim bolnicama na državu. Na Vladinoj sjednici bit će raspravljen i prijedlog izmjena Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika kojima se, među ostalim, predlaže povećanje osnovice za izračun plaće svih pravosudnih dužnosnika za 11,5 posto. Na početku sjednice, govori premijer Andrej Plenković, piše Večernji list.

Uvodno je svim ženama čestitao Međunarodni dan žena. "Ravnopravnost žena i muškaraca temeljena je vrednota našeg Ustava", istaknuo je te dodao kako je ravnopravnost temeljno ljudsko pravo.

Plenković je potvrdio kako će se Sabor raspustiti 14. ožujka. "Jutros smo imali sastanak parlamentarne većine te smo postigli suglasje da se, nakon najave, s obzirom na dinamiku točaka koje će Sabor raspravljati do 14. ožujka, dan raspuštanja saziva dogodi upravo u četvrtak, 14. ožujka", kazao je.

"Ranijem održavanjem izbora u odnosu na 5. srpnja 2020. godine, omogućit ćemo mirno ljeto i vrijeme za formiranje nove parlamentarne većine i nove Vlade. Predsjednik Sabora danas će uputiti zastupnicima prijedlog rasporeda rasprava i dnevnoga reda za idući tjedan. Odluka Sabora stupit će na dan donošenja. Sukladno tome, teku rokovi za raspisivanje izbora, a to donosi, sukladno Ustavu, predsjednik Republike", dodao je Plenković.

Odluku o raspisivanju izbora donosi predsjednik Republike, a od dana stupanja na snagu odluke do dana izbora mora proteći najmanje 30, a najviše 60 dana. Dakle, predsjednik ima na raspolaganju pet nedjelja u travnju i u svibnju i to 14. travnja, 21. travnja, 28. travnja, 5. svibnja i 12. svibnja.

Premijer Plenković, podsjetimo, najavio je ranije kako će se Hrvatski sabor raspustiti najkasnije 22. ožujka te da će se izbori za 11. saborski saziv održati prije izbora za Europski parlament. Kada će se izbori točno održati, odlučuje predsjednik Republike Zoran Milanović koji i saziva Sabor na prvo zasjedanje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook