Prethodni članak
Sljedeći članak

PLENKOVIĆ O NOVIM MJERAMA ZA GOSPODARSTVO: 'Predlaže se da se minimalac podigne na 4000 kuna'

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije, na kojoj je predstavio Vladin travanjski paket mjera za gospodarstvo, kojim bi se ublažile posljedice krize izazvane pandemijom koronavirusa

  • foto: livestream Vijesti.hr

    foto: livestream Vijesti.hr


Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije, na kojoj je predstavio Vladin travanjski paket mjera za gospodarstvo, kojim bi se ublažile posljedice krize izazvane pandemijom koronavirusa, prenosi Vijesti.hr.

Šef kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić rekao je da su ih premijer i ministar financija Zdravko Marić upoznali s dosegom i provedbom postojećih mjera pa tako navodi da su mjere dobro prihvaćene jer je oko 60.000 poduzetnika podnijelo zahtjev za isplatu minimalnih plaća za 330.000 zaposlenika.

Sam premijer Plenković je 30. ožujka, nakon sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, rekao da će novi paket mjera biti sveobuhvatan i robustan te usmjeren zaštiti gospodarstvenika. "Upravo smo održali uži kabinet i dogovorili sve točke dnevnog reda, između ostalog paket mjera i zakonskih prijedloga koje ćemo sutra usvojiti. Dio tih mjera predložit ćemo Saboru na usvajanje. Riječ je o daljnjem suzbijanju krize zbog pandemije koronavirusa. Krize kakvu svijet ne pamti. Europa, naravno i Hrvatska, bez dvojbe je to najveća kriza od Domovinskog rata. Svi skupa ćemo kad prođe vrijeme, pamtiti ožujak 2020. kao najzahtjevniji mjesec u ovom tisućljeću", rekao je Plenković, prenosi Vijesti.hr.

"Već sam rekao da smo u ratu protiv koronvirusa, panike i društveno-ekonomskih posljedica pandemije. Situacija je zahtjeva, teška i najveći problem je pitanje neizvjesnosti jer nitko ne može procijeniti koliko će ovo trajati. Utjecala je na promjenu naših života preko noći, a znam da nikom nije lako." Premijer smatra da još uvijek imamo kontrolu, ali i svjestan je da se moramo prilagoditi situaciji.

"Svi se pokušavamo priviknuti na novu realnost, na novo normalno, kako to nazivam. Pred nama je izbor, vrlo jednostavna dilema, između spašavanja života i odustajanja od našeg načina života dosad. U tom pogledu imamo jasan odabir - spašavati živote. Ipak, situaciju još uvijek imamo pod kontrolom."

"Naša je poruka da nam ništa nije važnije od zdravlja i moramo pokazati odgovornost, solidarnost i snagu hrvatskog zajedništva. Ovo je situacija u kojoj moramo biti osobno odgovorni. Stoga, u kontekstu borbe protiv virusa, apeliram na sve da budu strpljivi. Dio s panikom smo apsolvirali. Zato, budimo strpljivo kako bismo pomogli onima koji se trude suzbiti širenje zaraze. Treći, najzahtjevniji zadatak, koji je pred svima, jest pitanje gospodarstva i pitanje socijalnih posljedica", naglasio je premijer i dodao:

"Prije dva tjedna smo predstavili prvi paket mjera, vrijedan oko 30 milijardi kuna. Koriste ga poduzeća u kojima je zaposleno oko 400.000 ljudi. Na taj način spašavaju se radna mjesta. Taj cilj je izrazito važan jer prve procjene razmjere ove krize na globalnoj razini veće su od one iz 2008., koja je bila kriza financijskog kapitalizma. Ovu krizu uspoređuje se s Velikom depresijom iz 1929."

Predstavio je zatim drugi paket mjera, prenosi Vijesti.hr.

"Odlučili smo kao Vlada čvrsto stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva. Mjera koja se predlaže, jest da se minimalac podigne na 4000 kuna neto."

"Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan i koji će biti dijelom ili u cijelosti biti oslobođeni davanja. Idemo logikom da one tvrtke koje imaju pad prihoda od oko 20 posto, imaju odgodu od 24 mjeseca. Koji imaju manje od 20 posto, dovoljno su čvrsti da iznesu krizu. Oni koji imaju prihode manje od 7,5 milijuna kuna, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo u potpunosti osloboditi plaćanja poreznih obveza. One tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna, oslobađaju se porezne obveze proporcionalno s padom prihodima za travanj, svibanj i lipanj.", prenosi Vijesti.hr.

"Treći element jest plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) na način dok se ne naplate izdani računi. Ova mjera sad vrijedi za sve. Rok za predaju financijskih izvješća pomiče se na 30. lipnja i ukida se plaćanje naknade Fini. Rekli smo i da će država biti maksimalno štedljiva, svi ministri dobili su nalog za obavljanjem samo poslova koji su nužni za funkcioniranje države. Ništa osim toga. Sve ovo što radimo očekujemo i na razini jedinica lokalne samouprave i na razini javnih poduzeća. Mi ćemo na sjednici Vlade isto tako imati i prijedloge koji se odnose na sektor poljoprivrede, gdje želimo usmjeriti proces nabave u korist domaće poljoprivredne proizvodnje, prenosi Vijesti.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook