Prethodni članak
Sljedeći članak

'Pitoreskni gradić Klanjec kolijevka je mnogih akademskih i samoukih likovnih umjetnika'

Marija Antolić, predsjednica Likovne udruge Oton Iveković Klanjec osvrnula se na rad udruge i buduće planove


Istaknuti Klanjčani: pokojni akademski kipar Antun Augustinčić, slikar Oton Iveković, slikar i kipar Marijan Gajšak, imaju svoje sljedbenice akademsku slikaricu Maju Vukina Bogović, Adrijanu Čelec i Mateju Babić Harapin te mnoštvo amaterskih likovnih umjetnika. O njihovu djelovanju razgovaramo s Marija Antolić, predsjednicom Likovne udruge Oton Iveković, Klanjec. Kako ističe Antolić, udruga već duži niz godina okuplja zaljubljenike u likovnu umjetnost koji kroz redovite radionice uče i pripremaju izložbe, sudjeluju na kolonijama i manifestacijama.

Udruga ima preko dvadeset redovitih članova od osnovnoškolaca do umirovljenika, a spaja ih ljubav prema umjetnosti i stvaranju. - Srećom na našem području djeluje nekoliko akademskih slikarica koje se redovito uključuje u sve naše programe, od održavanja radionica gdje se učimo crtati i slikati, preko organiziranja izložbi i otvaranje istih do likovnih kolonija i sajmova gdje možemo pokazati naučeno znanje i vještine. Možemo pobrojati i neke od njih, a to su Maja Vukina Bogović, Adrijana Čelec i Mateja Babić Harapin. Od vještijih dugogodišnjih slikara amatera istaknula bi Ivu Šućura i Mladena Županića koji redovito stvaraju već duži niz godina i njeguju svoj prepoznatljiv stil – istaknula je Marija Antolić koja je pohvalila aktivnosti svojih članova, a jedna od njih je i uređenje 'cureka' u Klanjcu kojeg su ukrasili mozaikom.

Marija Antolić i unuk Matija

- Redovite izložbe kroz godinu organiziramo u suradnji s Termama Tuhelj, izlagali smo u župnom dvoru crkve Tri Kralja u velikoj Erpenji, redovito izlažemo u sklopu kolekcionara Pohižeka povodom Uskrsa, a zadnja izložba je bila vezana za Zahvalu jeseni u Klanjcu pod nazivom Dvorci Hrvatskog zagorja – ispričala je predsjednica klanječke udruge. Ova je godina, kaže, vrlo važna za udrugu jer je proglašena godinom Otona Ivekovića u Klanjcu pa pripremaju Hommage Otonu Ivekoviću u Klanjcu i istu tu izložbu u zabočkoj Gradskoj galeriji. - Želja nam je da se slikarstvo i život Otona Ivekovića promovira kroz cijelu godinu kako bi građani shvatili o kakvom velikom slikaru je riječ – naglasila je Antolić koja za sebe kaže da je u umjetničkom stvaralaštvu od najranijeg doba, a svaki slobodni trenutak posveti umjetnosti. - Redovito slikam, sudjelujem u nekoliko tematskih izložbi godišnje, no provodim i vrijeme uz svog unuka Matiju koji će uskoro imati dvije godine. Primijetila sam da ga najviše zanimaju kistovi i ono što baka radi, pa se veselim njegovim prvim crtežima – rekla je ponosna baka dodajući kako tijekom godine izrađuje brojne umjetnine od prirodnih materijala.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook