Prethodni članak
Sljedeći članak

Pitali smo sugrađane misle li da branitelji imaju dovoljno prava i treba li im ih osigurati više

Sukladno novom Zakonu o braniteljima, omogućeno je da se ponovno predaju zahtjevi za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida


Novi Zakon o hrvatskim braniteljima donesen je u prosincu prošle godine, a proteklih su se nekoliko mjeseci u javnosti pojavile brojke o tome koliko je, slijedom novog zakona, predano zahtjeva za priznavanjem statusa ratnog vojnog invalida. Prema informacijama koje je Ministarstvo branitelja ustupilo medijima, do kraja svibnja ove godine predano je ukupno čak 8490 zahtjeva za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida.

'Nije to velika brojka'

No iz Ministarstva su poručili kako to nije velika brojka ako se u obzir uzme da su se zahtjevi zadnji puta predavali davne 2005. godine. Radi mogućnosti odobrenja novih statusa ratnih vojnih invalida, Ministarstvo zdravstva donijelo je i Pravilnik o načinu provedbe stručne procjene u ovlaštenoj ustanovi. Sukladno tom Pravilniku, ratnim vojnim invalidom branitelji mogu biti proglašeni zbog postojeće bolesti iz rata, zbog pogoršanja te iste bolesti ili zbog nastajanja nove bolesti koja je posljedica sudjelovanja u ratu. Dakle, prije nego Zavod za vještačenje donese mišljenje o tome odobrava li se nekome status ratnog vojnog invalida, on mora obaviti stručnu procjenu o uzroku i postotku oštećenja na osnovi postojeće bolesti, pogoršanja bolesti ili nastanka nove bolesti.

Ne prednjačimo

U Krapinsko – zagorskoj županiji, prema podacima Ministarstva branitelja, imamo 11.062 branitelja, a zanimalo nas je koliko je novopredanih zahtjeva za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida. - Od stupanja na snagu novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji zaprimljeno je ukupno 140 zahtjeva za priznavanje statusa HRVI – odgovorili su nam iz Ministarstva branitelja, a podaci su se temeljili na zahtjevima predanima do sredine srpnja ove godine. Ako u obzir uzmemo činjenicu da je ukupno predano oko 8500 tisuća zahtjeva, a stanovnici naše županije su predali njih oko 140, lako je zaključiti da smo pri dnu po broju predanih zahtjeva. No, tu valja uzeti u obzir i činjenicu da je zasigurno mnogo više predanih zahtjeva s područja koja su bila izravno zahvaćena ratnim stradavanjima i događanjima.

U anketi smo pitali naše sugrađane misle li da branitelji imaju dovoljno prava i treba li im ih osigurati više?

Danica Schmit (78), Zabok:


Nadam se da naši branitelji imaju dovoljno prava, meni su oni na prvom mjestu, zaslužili su sve što im se može omogućiti, jer zbog onog što su napravili sada možemo dobro živjeti. Ima i onih koji imaju status branitelja, a nisu ga zaslužili, no o tome bi država trebala voditi brigu i doktori koji daju dijagnoze.

Smiljka Petrovečki (74), Zabok:


Ne mogu tvrditi kolika prava branitelji imaju, nisam dosta upoznata s time, no znam da se bune da nemaju dovoljno prava, da nisu zadovoljni. Ne znam je li njihovo nezadovoljstvo opravdano. No znam da ima dosta onih koji se 'švercaju', rat je daleko, onda su nam svi branitelji bili dragi, a sada je, izgleda, malo drugačije.

Rudolf Šivalec (74), Zabok:


Mislim da nemaju svi branitelji ista prava, odnosno ne iskoriste svi iste pogodnosti. Za prave branitelje, koji su se zaista žrtvovali, trebalo bi se napraviti više, da imaju što bolji život. Ima i onih koji nisu zaslužili braniteljski status, a imaju ga, ali smatram da je jako teško tu napraviti nekog reda i riješiti to.

Ana Kodrić Petek (21), Krapina:


Branitelji nemaju dovoljno prava. Moj otac je branitelj, njemu je invalidnina smanjena s 40 na 20 posto. Preko svih mogućih udruga je išao tražiti kuću ili stan, većinom su ga odbijali, slali su ga od jednih do drugih vrata, dok ja nisam preuzela stvar u svoje ruke i obraćanjem nizu ljudi, pisanjem niza dopisa ministarstvu uspio je riješiti stambeno pitanje. Ima i lažnih branitelja, koji nisu bili u Domovinskom ratu, a koriste razne beneficije. Država bi trebala napraviti pravu selekciju.

Jadranka Capek (58), Krapina:


Mislim da branitelji u Hrvatskoj imaju dosta premalo prava i beneficija. Trebalo bi za njih učiniti ipak nešto više, zaslužili su bolje uvjete nego imaju. Ipak, mislim da ima previše registriranih branitelja u Hrvatskoj, jer neki od upisanih taj status nisu zaslužili. No, neovisno o tome, oni koji su se borili za domovinu, koji su zaslužili da ih se zove braniteljima, trebali bi imati veća prava i pogodnosti.

Izidor Gamilec (66), Krapina:


Naši branitelji imaju premalo prava, s obzirom na ono što su prošli, gdje su bili i što su radili. Nije to dobro sve uređeno u Hrvatskoj. Više se treba za njih zalagati i izdvajati, a isto tako i za sportaše, vidite što su postigli.Za neke stvari država treba imati novaca. Ima naravno i lažnih branitelja, koji u ratu nisu bili, samo su se pojavili kada je sve bilo gotovo. A tko se borio, danas nema ništa.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook