Prethodni članak
Sljedeći članak

Peradari traže pravedniju raspodjelu državnog novca jer su porezni obveznici i znatno pune proračun

Održana je treća po redu manifestacija 'Tradicionalni specijaliteti i moderna gastronomija peradarskih proizvoda na kojoj su sudjelovali i zagorski uzgajivači peradi


U organizaciji Udruge OPG-a uzgajivača peradi RH te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ove je godine održana 3. po redu manifestacija 'Tradicionalni specijaliteti i moderna  gastronomija peradarskih proizvoda. Nakon Zagorja, ove godine manifestacija je održana na drugoj lokaciji, u restoranu Zelendvor u  Petrijancu kod Varaždina, na kojem su hrvatski peradari pokazali kako se od kvalitetnih domaćih proizvoda može pripremiti vrhunska gastronomska ponuda, s naglaskom na zdravo i domaće.

Upravo je to i cilj ove manifestacije,  prezentacija domaćih OPG-ova koji se bave uzgojem autohtonih vrsta peradi i promocija peradarskih proizvoda koji su uzgojeni na poljoprivrednim gospodarstvima i hrvatskim farmama. Na tanjuru su se tako našlo vrhunske delicije mesa peradi; izdvojit ćemo samo dio ukusnog menija; pileća ragu juha sa žličnjacima od jetre, tradicionalna kokošja juha s domaćim rezancima, pečena purica i dravska guska s mlincima, punjena dravska guska sa kruhom i špinatom, pileći file u lisnatom tijestu, špikana guščja prsa, kotlić od puretine i piletine te brojni drugi recepti od mesa peradi…

Dobrodošlicu peradarima, među kojima su bili i peradari iz Krapinsko – zagorske županije poželjela je predsjednica Udruge OPG-a uzgajivača peradi RH Božica Špoljar iz Mača naglasivši kako je peradarska proizvodnja veoma važna grana u poljoprivredi te kako peradari imaju veliki utjecaj na razvoj ruralnog prostora, razvoj gospodarstva i znatno pune državni proračun.

  –Peradari traže pravedniju raspodjelu državnog novca jer su porezni obveznici i znatno pune državni proračun i s razlogom očekuju povećanje konkurentnosti i bolji položaj svih hrvatskih peradara te iste uvjete kao i peradari u drugim europskim zemljama – istaknula je predsjednica Špoljar. Špoljar je još naglasila kako upravo zahvaljujući peradarskoj proizvodnji i domaćim i zdravim peradarskim proizvodima možemo pripremiti vrhunske specijalitete i modernu gastronomiju.

Manifestaciju su podržali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Veterinarskog i Agronomskog fakulteta, Savjetodavne službe, Mladenka Mikulec, načelnica Mača gdje se nalazi i središte Udruge te Koka d.d. Vindija Varaždin koja je ujedno bila i glavni sponzor. Među sponzorima bili su i Zagorci; OPG Ankica Eršek iz Vojnovca Loborskog, OPG Božica Špoljariz Peršavesi, Darinka Ivanuš iz Vojnivca Loborskog, OPG Ivanka Bužić iz Velike Petrovagorske, OPG Zvonko i Višnjica Škof iz Belca, Veterinarska stanica Zlatar Bistrica i Pekom d.o.o. Krapina. Zagorci su bili zaduženi i za onaj zabavni dio manifestacije, nastupile su Belečke mažoretkinje te Ansambl Zagorje.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook