Prethodni članak
Sljedeći članak

Pazite kako vam zaračunavaju cestarinu

Cestarina na autocesti Zagreb- Macelj najskuplja je u Hrvatskoj, pa nas je pitanje koje je uputio jedan naš čitatelj redakcije je li poskupjela cestarina na autocesti Zagreb-Macelj', malo i začudilo.


Naš čitatelj koji je htio ostati anoniman, kaže kako često putuje u Zagreb, te da autocestu koristi kada želi uštedjeti vremena i brže stići do odredišta.

Ušao je na naplatnim kućicama u Zaboku, a 'skinuo' se u Zaprešiću i cestarinu za osobni automobil platio je 16 kuna, isto toliko kada se vraćao u Zabok, dok je svega tjedan dan prije išao istim autom i cestarinu je platio 11 kuna. Kako je cestarinu platio karticom, to odmah nije ni primijetio.

Čaklović: 'Nismo poskupjeli'

Uglavnom, cestarinu je platio 10 kuna više, što je veliki iznos i osjeća se oštećenim. Je li zbilja cestarina poskupjela, a da vozači nisu obaviješteni, pitanje je na koje smo odgovor potražili u Upravi Autocesta Zagreb-Macelj. Nema razloga za uzbunu, ali ima za vašu veću pažnju prilikom plaćanja cestarine.

- Cestarina na autocesti Zagreb-Macelj nije poskupjela niti neće u doglednoj budućnosti . Ona nije mijenjana od 1. 1. 2009. godine. Cestarina se plaća prema broju prevezenih kilometara, a cjenik je istaknut na svim ulaznim mjestima - rekao je predsjednik Uprave AZM, Aleksandar Čaklović. Očito da je našem čitatelju naplaćena cestarina za drugu kategoriju vozila. Stoga Vam savjetujemo puno više opreza prilikom bilo kakve usluge koju morate platiti. Već smo imali nekoliko slučaja sličnih situacija. Primjerice, vozač Mazde Premacy zbog 'tule' na vozilu,  platio je skuplju cestarinu kao da vozi kombi, a tada je njihovo objašnjenje bilo da su senzori možda postavljeni prenisko. Dakle, dobro pazite, u koju kategoriju vam svrstavaju vozilo.

'U budućnosti plaćat ćemo cestarinu na svim cestama'

Na našu opasku, kako ionako plaćamo najskuplju cestarinu i da stvarno ni nema razloga za povećanje, Čaklović je komentirao kako je uvijek tako da onaj koji plaća uslugu misli da je preskupa, a onaj koji je pruža da je premalo plaćena i tu postoje vječita razilaženje u mišljenju. Istaknuo je i kako će se u budućnosti slijedeći europske smjernice koristiti električna naplata cestarine, kao i da će postojati satelitsko praćenje vozila.

Prema europskoj direktivi, novost je i ta da se neće cestarine plaćati samo na autocestama, već na svim javnim cestama. Dakle, čekaju nas i novi nameti, kao da ovo što plaćamo i nije dovoljno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook