Prethodni članak
Sljedeći članak

'Parkirališta u Krapini ima dovoljno no svi bi htjeli parkirati u samom centru'

Kultura plaćanja korištenja parkirališta je na zadovoljavajućem nivou, a za 'zaboravne' se provodi uobičajeni postupak naplate


Tijekom rekonstrukcije kompletne komunalne infrastrukture u ulicama gradske jezgre Grada Krapine koja se odvijala od sredine 2015. do rujna 2016. godine, zbog izvođenja radova i nemogućnosti korištenja parkirališnih prostora, nije se obavljala naplata parkiranja. Završetkom radova naplata je ponovno uvedena od 1. listopada 2016. Kako je preuređenjem došlo do promjene rasporeda javnih površina u korist pješačkih zona i veće širine nogostupa, u 1. je zoni, koja obuhvaća Gajevu ulicu, Trg Ljudevita Gaja i Magistratsku ulicu, smanjen broj parkirališnih mjesta. Kako sada, nešto više od godinu dana od ponovne naplate parkiranja funkcionira parking u Krapini, pridržavaju li se vozači pravila i kupuju li parkirne karte te ima li dovoljno parkirnih mjesta, pitali smo u poduzeću Krakom.

Pogodnosti za korisnike

– Cjenik naplate usklađen je s novom odlukom Gradskog vijeća, kojom su uvedene pogodnosti za korisnike, povećanje početnog vremena parkiranja bez naknade, tako da je prijašnjih prvih 5 minuta povećano na 15 minuta. Skraćeno je i vrijeme naplate parkiranja za jedan sat, tako da se naplata vrši od 7 do 17 sati od ponedjeljka do petka te subotom od 7 do 14 sati, što je dovelo do smanjenja cijene dnevne parkirališne karte i produljilo mogućnost korištenja parkirališnih mjesta bez naplate – navode u Krakomu. Cijena satnih karata je nepromijenjena, za 1. zonu iznosi 5 kuna, a parkiranje je ograničeno na maksimalno 60 minuta. Za 2. zonu je 3 kune, a maksimalno se može parkirati 120 minuta, dok je u 3. zoni cijena 2 kune po satu, a vrijeme parkiranja je neograničeno. U Krakomu dodaju da je veći dio Ulice Matije Gupca postao jednosmjeran pa je na taj način u drugom kolničkom traku omogućeno besplatno parkiranje na ukupno 64 parkirališnih mjesta, od kojih 5 za invalide. – Kultura plaćanja korištenja parkirališta je na zadovoljavajućem nivou, za 'zaboravne' se provodi uobičajeni postupak naplate, a u propisanim rokovima slijedit će prisilne naplate. Građani i korisnici parkirališta u najvećem broju reagiraju po primitku opomene te je za sada većina izdanih karata i naplaćena. U Gradu Krapini, kao i u svim urbanim sredinama, kronično nedostaje parkirališnog prostora, pa su gradske vlasti u planove i strategiju razvoja uvrstile i rješavanje tog problema. Očekuje se projektantsko i urbanističko usklađivanje mogućnosti nakon čega će se donijeti odgovarajuće rješenje – odgovaraju iz Krakoma.

Tik do vrata

- U gradu Krapini ima dosta parkirališta, no problem je što bi se svi željeli dovesti tik pred vrata. Na parkiralištu kod Hušnjakovog ili kod Strahinjčice ima prostora, no ta se parkirališta malo koriste jer ipak treba pješačiti, no maksimalno 5 minuta do centra grada – navodi gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Gradonačelnik je dodao da se pokazalo da ograničenje parkiranja od sat vremena u samom centru odnosno 1. zoni nije dovoljno. – Morat ćemo razmišljati da se u tom smjeru izmjeni Odluka, odnosno da se vrijeme parkinga produži na 1+1 sat, imali smo dosta takvih primjedbi i prijedloga – kaže Gregurović. - Naravno da se razmišlja na koji način osigurati dodatna parkirna mjesta jer ako želimo urediti sam Trg Ljudevita Gaja, u neposrednoj blizini moramo urediti parkirna mjesta. Postoji nekoliko varijanti o kojima se razmišlja, ali konačne varijante još nema. Na žalost, konfiguracija grada, posebno centra, je takva da praktički niti nema previše prostora niti mogućnosti gdje bio se to moglo realizirati, no nešto ćemo smisliti – dodaje gradonačelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook