Prethodni članak
Sljedeći članak

Park uz zabočki trg Dragutina Domjanića dobit će novo moderno i urbano ruho

Projektom se predviđa preuređenje postojećeg parka, zamjena dotrajale urbane opreme, izvedba nove pješačke staze kroz park, hortikulturno uređenje, premještanje suvišnih instalacija i prometne signalizacije


Park uz trg Dragutina Domjanića u Zaboku rado je korišteno mjesto za odmor nešto starijih građana Zaboka, ali i za kraćenje školskih odmora srednjoškolaca obližnje Srednje škole Zabok. Upravo činjenica da Zabočani taj park rado koriste, ponukala je Grad Zabok da prione njegovoj rekonstrukciji i novom uređenju.

Premještanje spomenika

Kako bi točno park trebao izgledati prema novom scenariju te koje bi novine bile uvedene pitali smo zamjenicu gradonačelnika Zaboka Valentinu Đurek. - Ideja je da na taj trg, koji se nalazi na križanju Ulice Ivana i Cvijete Huis i Ulice Matije Gupca, preselimo spomenik stradalima iz 2. svjetskog rada koji se nalazi na Trgu svete Jelene pred crkvom. Građani su nam već i dojavili kako je spomenik oštećen i da s njega padaju komadići kamena, pa smo ga odlučili obnoviti i preseliti u taj novi park - objašnjava Đurek. Projektom se, ističe, predviđa preuređenje postojećeg parka, zamjena dotrajale urbane opreme, izvedba nove pješačke staze kroz park, hortikulturno uređenje, premještanje suvišnih instalacija i prometne signalizacije.

Sjedenje i ležanje na travi

U blizini parka je, također, objekt brze prehrane koji se, nakon što bi se park obnovio, ne bi uklapao. Zato bi se njega također prikladno uredilo kako bi se uklapao u sam prostor. - Kroz park bi prolazila staza, a postavljene bi bile i klupe. Kao što smo već rekli, u parku bi bila dva spomenika - onaj palom borcu koji se već tamo nalazi, ali i onaj koji bi bio premješten s prostora ispred crkve. Bile bi, naravno posađene razne vrste grmolikog bilja i drveća, no planski - istaknula je zamjenica zabočkog gradonačelnika Valentina Đurek. Objasnila je kako bi park imao gustu vegetaciju u svojoj pozadini i nižu vegetaciju u smjeru pogleda prema cesti. Cilj takvog rasporeda vegetacije bi bio da se park učini ugodnim mjestom za boravak te da pogled seže na gradske ulice. - Na kontaktu s ulicama i pločnikom posadilo bi se nisko zaštitno grmlje, dovoljno visoko da prostor parka učini intimnijim, a dovoljno nisko da se preko njega vidi iz parka prema ulicama. Ono što je posebno zanimljivo jest to da bi se u središnjem dijelu uredile travnate površine pogodne za sjedenje i ležanje - rekla je Đurek. Osim što će moderno i urbano uređen park rado koristiti i mlađi i stariji stanovnici Zaboka, zamjenica gradonačelnika istaknula je kako će on zasigurno biti i jedna dodana vrijednost domu za starije i nemoćne koji je tik pred završetkom, a nalazi se u neposrednoj blizini.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook