Prethodni članak
Sljedeći članak

'Park šumu u centru Kumrovca krasit će skulpture iz dječjih bajki'

Na godišnjoj skupštini Udruge 'Inicijativa za razvoj općine Kumrovec' najavljeni su brojni noviteti i planovi

  • foto: arhiva

    foto: arhiva


Dr.sc. Ivica Hrastović, prof, - predsjednik Udruge rođen je 1947. u Vrpolju, u obitelji zagorskih doseljenika u Slavoniju, gdje je i odrastao, da bi se po završenom studiju u Zagrebu vratio u Hrvatsko zagorje. Inače, diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao na Pravnom fakultetu u Osijeku i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu iz područja nacionalne povijesti - 2. svjetski rat. Hrvatski je branitelj i umirovljeni pukovnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, a jedan je od idejnih začetnika 'Inicijative za razvoj Kumrovca'.

dr. sc. Ivica Hrastović

Što se tiče naše Udruge, ona je osnovana prije 5 godina iz dva razloga - prvo da pomogne općini Kumrovec, ponajprije kada su pitanju neiskorišteni kumrovečki objekti, i drugo, da inicira nove ideje i sadržaje u turističko-kulturnoj prezentaciji Kumrovca – istaknuo je Hrastović, dodajući kako je udruga izvanstranačka te da ima članove i iz okolnih mjesta, ali i Zagreba. Dodaje kako nekim stvarima nisu zadovoljni, a to je neiskorištenost kumrovečkih objekata.

- Na naše prijedloge koje je i lokalna samouprava podržala, država, koja je vlasnik objekata, nije reagirala manirom dobrog gospodarstvenika. Predlagali smo, a i dalje stojimo iza toga, da se u tim objektima formira gospodarski centar koji bi gospodarski povezivao zemlje EU i zemlje Trećeg svijeta. Dvjestotinjak gospodarstvenika iz tih zemalja boravili bi ovdje tijekom cijele godine te jedni druge na licu mjesta upoznavali izravno zemlje EU i o svojim interesima, dogovarali međusobnu trgovinsku razmjenu te radili na zajedničkim projektima – rekao je Ivica Hrastović. No osim brige o objektima, udruga provodi turističko – kulturnu prezentaciju Kumrovca.

- Neke naše manifestacije, poput kiparske kolonije ili manifestacije "Mladi i šah" dobile su status tradicionalnih i međunarodnih. Vrlo smo zadovoljni što je u radu kiparske kolonije nastala skulptura Sidonije Rubido Erdody, prve hrvatske operne primadone i nacionalne heroine iz 19. stoljeća, koja je, inače, u kumrovečkom Razvoru provela svoje djetinjstvo, a po nekima je tu i rođena. Kako joj se početkom iduće godine puni 200-ta obljetnica rođenja, držimo da ćemo joj, zajedno s Općinom, podići lijepi spomenik u Kumrovcu – naglasio je začetnik 'Inicijative za razvoj općine Kumrovec'. Njihov projekt 'Mladi i šah' nema samo natjecateljski, niti samo turistički karakter, nego i edukativni. Počinje šahovskim predavanjima naših istaknutih velemajstora, pa je tako prošle godine u Hostelu Kumrovec velemajstor Ivan Žaja održao predavanje o šahovskim završnicama, a potom se nastavlja šahovskom partijom na velikom šahu na otvorenom prostoru kod ugostiteljskog objekta "Kod Starog", prije ulaska u Muzej "Staro selo Kumrovec.

Novi planovi

Na godišnjoj skupštini Udruge spomenuti su i još neki zanimljivi projekti. Hrastović ističe kako je riječ o uređenje Park šume Dubrava, gotovo u samom centru Kumrovca, i projekt "Velikani svijeta o Titu". - Udruga je uz pomoć Šumarije Krapina i naše općine započela uređenje Park šume, koja je više godina bila zapuštena.

Ideja je da se u šumi urede šetnice s klupama za odmor, a uz njih postave skulpture iz dječjih bajki koje bi nastale iz ovogodišnje međunarodne kiparske kolonije pod nazivom "Likovi iz dječjih bajki". A što se tiče projekta "Velikani svijeta o Titu", držim ga izuzetno važnim, ne zbog mog autorstva, nego kao povjesničar, zbog povijesti i povijesnih činjenica. Do sada je naišao na vrlo pozitivne kritike, a dobio je i podršku općine Kumrovec. Njime je predviđeno postavljanje 50-ak poluležećih panoa s obje strane ulice Josipa Broza s mislima najvećih ljudi - državnika, filozofa, kulturnih radnika 20. stoljeća o Titu – kaže Hrastović. Udruga u narednom razdoblju planira organizirati i razna predavanja za građene, a njihova inicijativa, nema sumnje, iz godine u godinu nudi sve raznovrsnije ideje za kumrovečki kraj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook