Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovogodišnji 51. Festival kajkavskih popevki pun balada i žalopojki, bez poznatog veselja

Ne znamo što je ove godine s našim zabavnoglazbenim festivalima? Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači vjerojatno nisu zadovoljile ni lokalpatriote, baš kao i putujući MIK.


Zagrebački festival se godinama trudi povratiti pozornost publike i medija, ali – ne ide! Splitski, koji je godinama bio zrcalo zabavnoglazbenih dosega, ove je godine bio mediteranska uspavanka. Ni pjesama, niti interpretacija, s iznimkom Damira Kedže, Đanija Maršana i mlađahnog debitanta Antonija Krištofića.

Daleko od veselice
A na kakvome je tragu 51. Festival kajkavskih popevki u Krapini, koji će se održati 9. i 10. rujna ? Preslušali smo dvadeset odabranih popevki i zaključili kako umjetničkom ravnatelju Siniši Leopoldu, kao i njegovim suradnicima u odabiru popevki, nije bilo lako. Ako je odabrano najbolje što je prispjelo na natječaj, moramo se zapitati je li došlo do „zamora materijala“ !? Ponajprije kad je o skladateljima riječ. Kao da zaboravljaju da smo mi Zagorci veseli i poletni ljudi, ali i sentimentalni i nostalgični. U ovogodišnjim popevkama, notama i uglazbljenim stihovima, premalo se osjeća kajkavske vedrine, melodijskih prizvuka drugih kajkavskih krajeva (primjerice, Međimurja zelenog), kao i raspoloženje ljudi zagorskoga podneblja. Previše je popevki baladnoga tipa, a pokoja polka skladana je za jednokratnu uporabu, bez obzira što nas Ivica Pepelko, u duetu s Gabrijelom Hrženjak i uz pomoć „Kirjalesa“, uvjerava kako „denes je veselica“. Istinskim zaljubljenicima u popevku ne preostaje drugo nego početi živjeti od festivalskih sjećanja .

Stihovi predsjednika Sabora
Primjetan je skladateljski odmak Nenada Kukovačeca, koji u pravilu uglazbljuje stihove krapinskoga pajdaša Radovana Novine, od dosadašnje prepoznatljivosti. Možda zahvaljujući i Leopoldovu aranžmanu !? No, „bumo si bliže“ autoritativno uvjerava međimurski kos Bojan Jambrošić. Naklonost publike u dvorani jamačno će doživjeti mlađahni Dino i Karla Miklaužić, koji će uz pomoć „Iliraca“ pjevati „Krapinsku polku“ Krapinčana Branka Ovčarića. Najmlađi su najslađi! No, nismo sigurni je li baš najukusnije estradnom doajenu Miri Ungaru, koji je početkom svibnja zakoračio u osmo životno desetljeće, dodijeliti žalopojku „Zbogom prijatel“!? Pjevač i skladatelj Dražen Žanko posegnuo je za stihovima saborskoga predsjednika Željka Reinera „Lampaš v obloka deni“ (sjećate li se pjesme „Stavi svjetiljku u prozor“) koju će pjevati Dario Došlić. Ne znamo samo je li to noviji uradak uvažena akademika, ili mladenačka pjesnička uspomena. Naime, prof.dr. Reiner je dobar kajkavski pjesnik, za čijim su stihovima skladatelji kajkavskih popevki posegnuli već 1970. godine. Tada je kajkavski klasik Vili Čaklec uglazbio stihove „Pereci“, a pjevao je šansonijer Ibrica Jusić.

Glumci pjevači
Tomislav Brajša s Doronjginom „Popevkom horvackom“ jamačno će doživjeti pljesak publike, kao i Jasna Zlokić s Mišolongininom „Zemi me, zemi“ s primjetnim mediteranskim štihom. Koncertnih popevki gotovo da i nema, ali čut će se nekoliko opernih glasova, ponajprije dvojice dojmljivih, tenor Tvrtka Stipića i bariton Miroslava Živkovića. Primjetno je sudjelovanje glumaca u pjevačkoj ulozi, bez negativna prizvuka molim! Marija Borić, „naša Mara“,vrlo sugestivno i s mnogo emocija, interpretira popevku „Kak je liepe, kak je liepe“ festivalskog povratnika varaždinskih korijena Zvonka Presečkog, nekad stalnog krapinskog sudionika. Dovoljno je sjetiti se „Pij, Jandraš“ iz 1968. godine! Jamačno jedna od najljepših ovogodišnjih popevki. Zanimljiv je i „Komedijin“ glumac Ronald Žlabur, Zagorja sin. Hana Hegedušić, s varaždinskim glumačkim angažmanom, pjeva popevku svojega tate Hrvoja „Prhni, prhni“, a „Gavellina“ prvakinja Biserka Ipša pomaže Ivani Kindl, kao i Max Hozić krapinskoj miljenici Danijeli Pintarić.

Kratkotrajne popevke
Sveprisutni bariton Ronald Braus pjeva u duetu s Paulom Jusić. Lijepo je što Krapinčani nisu zaboravili Viktora Crneka, kao ni zelinskoga pjesnika Zlatka Crneca. „Vu Zagorju dom je moj“ uvjeravaju domaće pjevačke snage Iva Ranogajec i Zoran Čavužić, uz pomoć neizbježnih i „zlata vrijednih“ „Iliraca“. Atraktivna Gordana Ivanjek ne može obmanuti u interpretaciji, kao i festivalsko osvježenje Damir Kedžo kojemu je svoje note namijenila Lea Dekleva. Na popisu izvođača su i Željko Grozaj i „Vinski brati“. No, bez obzira na sentimentalnost, hit popevke nema ni vrckava Sandra Bagarić, koja u popevki Adele Dobrić Jelača ne bi smjela previše dozivati „ popuhni sever“, da stvarno sever ne otpuhne ovogodišnje popevke, od kojih će rijetko koja u uhu publike proživjeti razdoblje do idućega festivala.

Retrospektivna večer
Radovan Novina, kao selektor popevki prve festivale večeri, ima daleko lakšu poziciju, jer u polustoljetnoj zalogajnici lakše je naći meni za jednu večer! U toj, u neku ruku retrospektivi, pozornost privlače izvođači. Među njima je „mama hrvatskoga rocka“ Zdenka Kovačićek, doajen glumišta Zlatko Vitez, jedna od naših najuglednijih opernih pjevačica Valentina Fijačko, uvijek zanimljiva Vanda Winter pjevat će „Senje“ međimurskog skladatelja Ladislava Varge sa „ Krapine 99.“, na festivalsku pozornicu vraća se i glumac Duško Modrinić, a nije se zaboravilo ni na glasove zagorskoga podneblja. Barbara Suhodolčan, Ivan Benc, „Fiole“, Josipa Lončar te Ludbrežanka Barbara Othman neki su od retrospektivnih sudionika koji će se 9. rujna na festivalskoj pozornici pojaviti u društvu već afirmiranih izvođača, koji nastupaju i u večeri novih popevki. No, Đuka Čaić s popevkom „Roža moja ftrgnuta“ , glasovno i scenski čudesna Nina Kraljić s „Črlenom hižom“, kao i Giulliano s evergreenom „Dobro mi došel prijatel“, oduševit će publiku koja će na kraju sa svim izvođačima pjevati „Vse počinja v Zagorju“, ali bez Radeka Brodarca!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook