Prethodni članak
Sljedeći članak

OVOG VIKENDA KRAĆE SPAVAMO: Započinje ljetno računanje vremena



U nedjelju 26. ožujka u dva sata ujutro završava zimsko računanje vremena te pomicanjem kazaljke s 2 na 3 sata počinje ljetno računanje vremena


Ovog vikenda, u noći s 25./26. ožujka prelazimo na ljetno računanje vremena tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 računa kao 3. Ne zaboravite pomaknuti kazaljke jer u nedjelju spavamo jedan sat kraće, ali zbog toga dobivamo duži dan i više svjetla.

Sve više znanstvenika tvrdi kako i manji poremećaji obrazaca spavanja mogu imati značajne posljedice, i da je povećani broj srčanih i moždanih udara posljedica pomicanja sata. Isto tako, istraživanja su pokazala da se većina ljudi teže prilagođava proljetnom, nego jesenskom pomicanju sata jer gubimo sat sna.

Do pomicanja sata i uvođenja ljetnog računanja vremena došlo je zbog potrebe da se smanji trošak električne energije. Kako dan traje duže, imamo više prirodne svjetlosti i trošimo manje energije.  

Prema Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2017. godini prestaje i obaveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana. No, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači mopeda i motocikla tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kn. Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa HAK dodatno podsjeća na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige. 

Obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravda se ekološkim razlozima (smanjenje ukupne potrošnje, a time i manja emisija CO2), dok prometni stručnjaci smatraju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer i za sunčanih dana upaljena svjetla doprinose većoj vidljivosti a time i sigurnosti prometa, odnosno smanjenju broja prometnih nesreća. 

Na hrvatskom tlu se ljetno računanje vremena prvi put koristilo od 1916. do 1918., za vrijeme Austro-ugarske vladavine, potom za vrijeme  Kraljevine Jugoslavije te za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945. . Od 1983. godine u Jugoslavijii, pa tako i u Hrvatskoj, ponovno je uvedeno ljetno računanje vremena, a Hrvatska je tu praksu nastavila i nakon osamostaljenja.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook