Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovo je kompletan program začretskog festivala Prvi glas Zagorja 2022.


U Svetom Križu Začretju danas je predstavljen program kulturno – zabavne manifestacije, 54. Prvog glasa Zagorja, koji traje od subote 20. kolovoza do subote 27. kolovoza.

-Zadnji tjedan u kolovozu u kalendaru svih nas u Sv. Križu Začretju rezerviran je za Festival Prvi glas Zagorja, pa tako ove godine, po 54. puta. Pripreme za festival uvijek su opsežne i zahtjevne, pa smo s ozbiljnim pripremama počeli od ranog proljeća – rekao je Danijel Likar, predsjednik Izvršnog odbora udruge za kulturu, zabavu i sport Sveti Križ Začretje.

Načelnik Marko Kos istaknuo je da je Prvi glas Zagorja jedna od centralnih manifestacija u cijeloj županiji, a posebno u Začretju. – Mislim da smo malo oslobodili krila nakon perioda korone. Prošle godine smo odradili jedan lijepi i dobar festival, feedback koji smo dobili bio je izvanredan. Slike koje gledamo od prošle godine govore više od riječi, prepun svetokriški trg je nagrada za sve nas, a bitne su dvije stvari – kvalitetan sadržaj koji privlači sve naše mještane i mještanke Krapinsko – zagorske županije i šire, kao i lijepo i toplo vrijeme – rekao je Kos. Načelnik je istaknuo da je program bogat i donosi ponešto za sve generacije. - Uvijek bude onih koji traže više, svake godine slušamo ljude i komentare i pokušavamo se prilagoditi. Ove godine smo išli više na romantiku, dobru gastronomiju, da obuhvatimo i tamburicu i drugačije žanrove glazbe. Malo smo  i pomladili Festivalski odbor. Pozivamo sve ljude dobre volje, željne dobrog sadržaja i dobre čašice vina i dobre hrane, da nam se pridruže na svetokriškom pijacu – pozvao je načelnik.

Franjo Mraz, stručni voditelj Festivala, istaknuo je da je su uveli i prijave preko video linkova, što je proširilo izbor.  -Proširili smo se do Slovenije, imamo pjevače iz Volodera, Petrinje, Malog Lošinja, Pakraca, Rijeke... Ove godine novost u glazbenom dijelu je da u petak imamo tzv. tamburaški orkestar, koji je zapravo festivalski orkestar, ali proširen tamburama, kojeg vodi Robert Mihovilić. U subotu imamo tzv. big bend. Posebno dijelimo nagradu za kajkavsku večer, posebno za zabavnu u subotu, a ukupni pobjednik bit će pjevač koji će osvojiti najviše bodova žirija – rekao je Mraz. Za Mali festival žiri čine Barbara  Othman, Martina Jakuš i Nino Krznar. U petak orkestar vodi Robert Mihovilić, predsjednik žirija će biti Ksenija Erker, članovi Ana Lacković Varga, Toni Eterović i Radovan Novina. U subotu je predsjednica žirija ponovo Ksenija Erker, a članovi Ana Lacković, Radovan Novina i Joško Banov.

Franjo Kučko, član Izvršnog odbora Festivala, predstavio je program kroz čitav festivalski tjedan, koji tradicionalno počinje ribičkim kupom. Tu je i teniski turnir, utrka quadova, a od 18 sati kreće priprema kotlovine na Banovini ispred Muzeja Žitnice. Prijavljene su 24 ekipe, a kotlovina se dijeli besplatno svima koji dođu.

Kučko je rekao da je dječji festival podijeljen u dva dijela, jer je prijavljeno puno kandidata, čak 28. Prvi kreće u 19.30 do 20. 30 sati kada je svečano otvorenje Prvog glasa Zagorja, a u drugom dijelu nastavljaju malo stariji pjevači. Svakog dana ispred Vinoteke će biti zabavni program. Kučko je posebno istaknuo nedjelju i nedjeljni ručak – Purica, mlinci, vino u parku,  a naši ugostitelji će uz Tomislava Špičeka pripremati specijalitete od purice. Nedjelja je obiteljski dan, jer će u dječjem vrtiću biti predstave, napuhanci, radionice, predstavljanje škole malih genijalaca... – rekao je Kučko.

Tu je i turnir u malom nogometu, paint ball arena, utrke go cart autićima, bubble football i gel blasteri.

U petak 26. kolovoza u 20.30 sati je prva večer Festivala s kajkavskim pjesmama, a nakon toga koncert TS Najbolji hrvatski tamburaši, a u subotu 27. kolovoza na redu su zabavne pjesme na Festivalu te nakon toga koncert Zorice Kondže.

-Svakog dana za vrijeme trajanja festivala u ponudi je usluga jahanja konja i vožnje kočijom u organizaciji OPG – a Piljek te ZIP Line za djecu u organizaciji SKI kluba STARS – rekao je Kučko.  

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook