Prethodni članak
Sljedeći članak

Ove godine u nesrećama s traktorima u Zagorju je život izgubilo već 5 osoba

U prvih devet mjeseci ove godine policija je evidentirala ukupno 515 prometnih nesreća od kojih su u 12 prometnih nesreća sudjelovali poljoprivredni traktori


Prilikom prevrtanja traktora u Bregima Zabočkim 2. listopada jedna osoba smrtno je stradala. To je posljednja u nizu tragedija na traktorima koje su ove godine u Zagorju baš zaredale. Nesreće traktorista su česte u našem kraju zbog teškog terena za obradu poljoprivrednih površina, a najčešće se i događaju na njivama, livadama, šumama. U prvih devet mjeseci na poljoprivrednim traktorima život je izgubilo čak četvoro ljudi. U Komoru Začretskom 44 – godišnji traktorist na šumskom putu poginuo je kada ga je prikliještio traktor nakon prevrtanja, u Ravnicama život je izgubio 30 – godišnji otac troje maloljetne djece, u Humu Stubičkom prilikom izvlačenja porušenih stabala iz voćnjaka poginuo je 61 – godišnjak, a 49 – godišnjakinja je život izgubila prilikom prevrtanja traktora u Juranščini.

Prema podacima PU krapinsko – zagorske, u prometnim nesrećama i događajima van prometnih površina u kojima su sudjelovali poljoprivredni traktori, u prvih devet mjeseci ove godine teško je ozlijeđeno 5 osoba, a 5 je zadobilo lakše tjelesne ozljede. U istom razdoblju evidentirano je 5 događaja prevrtanja traktora, što je 25 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine. Prošle godine, treba istaknuti, nije bilo smrtno stradalih traktorista, već je jedna osoba zadobila teške, a dvije osobe lakše tjelesne ozljede.

Što se ukupnih podataka tiče, Policijska uprava krapinsko-zagorska je u prvih devet mjeseci ove godine evidentirala ukupno 515 prometnih nesreća od kojih su u 12 prometnih nesreća sudjelovali poljoprivredni traktori, što čini 2,3 % od ukupnog broja prometnih nesreća. U odnosu na isto razbolje prethodne godine bilježi se pad broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora za 14,3 %. Od 12 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali poljoprivredni traktori, 8 prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama u kojima su 3 osobe zadobile teške, a 4 osobe lakše tjelesne ozljede, dok je u 4 prometne nesreće nastala materijalna šteta.

Teren za obradu u Zagorju je težak, postoje veliki nagibi na poljoprivrednim površinama na našim bregima, pa vozači moraju biti zaista oprezni i ne precjenjivati svoje vozačke sposobnosti te voditi računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključaka, ne voziti pod utjecajem alkohola i voditi računa o vremenskim prilikama. Upravo zbog čestih stradavanja traktorista, već nekoliko godina organizira se Markovo na Strugači, odnosno susret poljodjelaca i blagoslov traktora i traktorista, baš kako poljoprivrednici osvijestili problem i postali pažljiviji prilikom obrade zemlje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook