Prethodni članak
Sljedeći članak

Ove godine čeka nas pakleno ljeto! Klimatolog iz susjedstva: 'Strahujemo od tropskih dana'


Godina 2024. će biti vruća. Jako vruća. Velik broj stručnjaka već predviđa kako će nadmašiti 2023. godinu, 'najvruću' u ljudskoj povijesti otkad postoje mjerenja. javlja Bloomberg. Glavni krivac za to su klimatske promjene. Kako navodi Bloomberg, gotovo svaki mjesec 2023. godine bio je topliji od prosjeka za razdoblje između 1991. i 2020. godine. Lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad i studeni 2023. godine su srušili povijesne rekorde za navedene mjesece u toplini, pišu 24sata.

U razgovoru za Blic pakleno ljeto najavio je klimatolog Goran Pejanović, zamjenik ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

- Najviše strahujemo od broja tropskih dana, kad maksimalne dnevne temperature prelaze 35 stupnjeva. To jako otežava život ljudima - kaže Pejnović i dodaje da se tijekom ljeta 2024. godine očekuje prosječna količina oborina.

Kaže da ovog ljeta očekuje velik broj dana s temperaturama iznad 30 stupnjeva. Očekuje od 35 do 60 takvih dana. Poručuje da se svi trebaju pripremiti za toplinske udare. Pola ljeta temperatura bi trebala biti viša od 30 stupnjeva.

Trend zatopljenja se nastavlja pa je veljača 2024. bila globalno najtoplija zabilježena, a globalne temperature morske površine bile su rekordno visoke, priopćio je u ranije ovog mjeseca Copernicus, sastavni dio svemirskog programa Europske unije zadužen za planet i njegov okoliš.

Protekla veljača je za 0.81 Celzijevih stupnjeva toplija od prosjeka za veljaču u posljednjih trideset godina i 1.77°C toplija od procjene prosjeka veljače u drugoj polovici 19. stoljeća, koju meteorolozi uzimaju kao predindustrijsko razdoblje za usporedbu kretanja zatopljenja.

Međutim, ističe Copernicus, kada se veljača 2024. promatra samo za Europu, temperature zraka su veće čak za 3.30°C od prosjeka za veljaču u posljednjih trideset godina (točnije, 1991.- 2020.).

Veljača 2024. bila je vlažnija od prosjeka u Europi. Vjetar i obilne padaline povezane s nekoliko oluja uzrokovale su veliku štetu i poremećaje u dijelu Europe, ali su istodobno većina mediteranskih zemalja, dijelovi Balkana, Turske, Islanda i sjeverne Skandinavije bili sušniji od prosjeka, kaže se.

- Ostvare li se trenutačno najvjerojatnije prognoze - i prva polovina 2024. godine u Hrvatskoj i bližoj okolici bit će barem malo toplija od prosjeka, a ne treba čuditi ni ako srednja godišnja temperatura zraka 2024. godine nastavi sada već dugi niz iznadprosječno toplih godina. I to ne samo u odnosu na prosjeke iz 20. stoljeća, nego i u usporedbi s posljednjim 30-godišnjim klimatološkim razdobljem, od 1991. do 2020. godine. I u toj iznadprosječno zagrijanoj atmosferi povremeno se događaju nove ekstremne vrijednosti gotovo svih meteoroloških elemenata. Valja nam se tome prilagoditi, i pokušati barem malo smanjiti svoje negativno djelovanje prema prirodi...

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook