Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovakve zabrane za autoprijevoznike mogle bi biti katastrofalne

Za kamione su zatvoreni granični prijelazi Lupinjak i Razvor, a slovenska policija će odmah izricati novčane kazne


Ministarstvo infrastrukture Republike Slovenije od subote, 1. lipnja zabranila je korištenja pojedinih cesta i graničnih prijelaza. Zabranjuje se tako korištenje cesta G1-6 (Jelšane – Postojna) i G1-7 (Starod – Kozina) za vozila u tranzitu osim za vozila koji imaju sjedište/podružnicu ili odredište u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji, a kreću se prema Italiji, ograničava se korištenje graničnih prijelaza Središče ob Dravi i Zavrč za vozila iznad 7,5 tona nosivosti osim za one koji imaju početnu i završnu točku u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Granični prijelazi Dobovec i Bistrica ob Sotli zatvaraju se za sva teretna vozila iznad 7,5 tona koja su u tranzitu kroz Sloveniju, granični prijelazi Gibina, Razkrižje, Ormož i Gornji Leskovec bit će zatvoreni za sva teretna vozila iznad 7,5 tona bez obzira nalaze li se u tranzitu kroz Sloveniju ili imaju ishodišnu točku točnije cilj u Sloveniji. To znači da hrvatski autoprijevoznici više ne smiju preko čak 17 graničnih prijelaza sa Slovenijom te ih se upućuje na međunarodne granične prijelaze koji će im znatno produžiti putovanje i stvoriti ogromne financijske troškove.   - To je odgovor na našu zabranu tranzitnog prometa preko jednog graničnog prijelaza koji su Slovenci koristili kao kraći put za Mađarsku. Sada smo dobili što smo tražili. Oni su odmah zatvorili njih 17 jer su u mogućnosti da nam to naprave. Ovo je velika šteta za hrvatsko gospodarstvo, rekao je za HRT, Marijan Banelli, akreditirani lobist za promet u EU.

Ovakve zabrane za autoprijevoznike mogle bi biti katastrofalne. Prema informacijama koje imamo, slovenska policija će odmah izricati novčane kazne. Posebice se to odnosi na granične prijelaze koje hrvatski prijevoznici učestalo koriste: Pasjak, Rupa, Razvor, Lupinjak, Dubrava Križovljanska i Trnovec. Konkretno na području Krapinsko – zagorske županije kamioni više neće moći prometovati na graničnom prijelazu Lupinjak u Humu na Sutli i Razvor u Kumrovcu.

Da će se stvoriti ogromni problemi i gužve jer će za izlaz iz Hrvatske ostati samo dva granična prijelaza Bregana i Macelj potvrdio nam je autoprijevoznik iz Huma na Sutli, Damir Lovrenčić, naglasivši da će prijevoznicima porasti i troškovi puta do 20 posto, a da ne govorimo o katastrofalnim kolonima i čekanjima koji će se stvoriti na ta dva granična prijelaza, posebice sad kada krene turistička sezona. U Ministarstvu prometa na inicijativu Hrvatske obrtničke komore održan je sastanak, koja je od ovog ministarstva tražila pomoć u rješavanju problema u sektoru prijevoza koji će nastati zbog odluke Republike Slovenije da zabrani prometovanje određenim pravcima za prijevoznike u tranzitu i zatvori pojedine granične prijelaze, a ministar Butković s prijevoznicima RH dogovorio da će od Republike Slovenije tražiti povlašteni status za hrvatske prijevoznike.

Prema trenutnim informacijama sa stranicama HAK-a na graničnom prijelazu Macelj za izlaz iz Hrvatske kamioni čekaju sat vremena, a na Bregani 30 minuta. Jučer su pojedini šleperi čekali na granici po sedam sati, a kolona je bila i na autocesti. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook