Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvoren Park Sidonije Erdődy Rubido: 'Oteli smo našu opernu divu zaboravu'


U sklopu proslave Dana općine Kumrovec u petak je neposredno uz Centar za posjetitelje otvoren Park Sidonije Erdödy Rubido gdje je na prigodnoj svečanosti otkriven njen spomenik. Spomenik je djelo slovenskog umjetnika Francija Črnelča, a uz njega se nalazi i fontana „Žubor glazbe“, djelo mladog kumrovečkog umjetnika Petra Popijača.

Ideja o uređenju Parka potekla je od Inicijative za razvoj Kumrovca u suradnji s načelnikom Općine, Robertom Šplajtom, a vrijednost cijelog projekta iznosi više od 450.000,00 kuna. U ime Inicijative prisutnima se obratio njen predsjednik Ivica Hrastović koji je istaknuo kako je Kumrovec osim Josipa Broza Tita dao i mnoge druge, manje poznate zaslužne pojedince.

Načelnik Šplajt osvrnuo se na povijesni značaj naše operne dive rodom iz Kumrovca koja je bila članica Ilirskoga pokreta. – Sidonija je dio povijesti Hrvata i to moramo cijeniti. Nismo je mogli ostaviti zaboravljenu u prošlosti. Mislim da smo to napravili na najbolji mogući način. Svaki posjetitelj koji će doći ovamou Kumrovec prvo će vidjeti ovaj Trg, a onda će ući u naše povijesno mjesto. Na taj način obogaćujemo ponudu Kumrovca. Mislimo da se ljudi ne vežu možda samo za Staro seloi našeg velikana Josipa Broza, nego želimo da vide kako imamo i Lijepu našu u Zelenjakute prekrasnu šetnicukroz krošnje. Isto tako, tu je sad i Sidonija. Ima Kumrovec što za pokazati, a danas smo dobili još jedno jakolijepo mjesto za posjetitelje – rekao je Šplajt prigodom otvorenja Parka.

Okupljene su pozdravili i zamjenica župana Jasna Petek, saborski zastupnik Predrag Štromar te izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Zdravko Tušek koji je zajedno s načelnikom otkrio spomenik.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook