Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvoren extreme bike park "Polygon"

Prigodnim natjecanjem, a zatim i rock koncertom otvoren je extreme bike park Polygon koji se nalazi na prostoru Auto k


Prigodnim natjecanjem, a zatim i rock koncertom otvoren je extreme bike park Polygon koji se nalazi na prostoru Auto kluba Stubica u Donjoj Stubici. Na natjecanju u vožnjama i izvođenju akrobacija Best trick sudjelovali su natjecatelji iz Zagreba, Bregane, Samobora i Osijeka. Dvjestotinjak gledatelja uživalo je u akrobacijama, posebice pobjednika Kristijana Mraka iz Zagreba, koji je pobijedio izvodeći 360 tailwhip. Mali Kiki jedan je od najboljih hrvatskih vozača u ekstremnom biciklizmu i vožnjama se bavi od sedme godine. Iako je bilo i nekih padova, najvažnije je da nije bilo ozlijeđenih vozača. U isto vrijeme zidove u parku oslikavao je kutinski grafiter Matija, a na posebnoj radionci osmišljena je i pozadina za pozornicu izrađena od plakata s rock koncerata. Kako je stigla večer, krenuo je i koncert na kojem su nastupili bendovi Grid grdi (Zabok), Pobuna (Oroslavje), Flying Rabbit (Zabok) i Kreutz (Zabok).

A kako je sve počelo...

Uz dozvolu predsjednika Auto-kluba “Stubica” Zvonimira Lendreca, u proljeće je na prostorima auto kluba (bivši poligon za auto školu) počela izgradnja staze za ekstremni biciklizam, čiju gradnju su potaknuli članovi Kluba mladih Matija Djanješić i Ivan Bakek koji se i sami bave ovim sportom. U početku je projekt podržalo i Sportsko društvo Stubica s predsjednikom Mladenom Bubankom koji se aktivno bave biciklizmom, ali više duatlon i triatlon disciplinama. Kasnije projekt preuzima Stub-klub kao udruga u okviru koje će se čitav projekt nastaviti.

Staza za vožnju zamišljena je kao rampa za spuštanje, visine četiri metra s tri velika skoka i nekoliko manjih, prolaskom kojih se zatvara osnovni krug. Rampa je napravljena od drvenih trupaca zabijenih u zemlju i daščane platforme za start. Spust, skakaonice i prepreke su također od drvenih trupaca, dasaka, paleta i željezničkih pragova. Područje je očišćeno od smeća, uklonjena je nepotrebna živica, a na okolnim stablima podrezane su i uklonjene suvišne grane.

Planovi

Članovi kluba do kraja godine će osigurati električnu energija i pitku vodu te urediti ili dobiti na korištenje sanitarni čvor iz objekata auto kluba. Uredit će se ulaz u park i postaviti prigodna ploča. Stazu treba osigurati i od neželjenih posjetilaca. Uz table upozorenja, stavit će se lanac s lokotom na vrhu rampe te kod skakaonica, kako stazu ne bi mogli koristiti djeca izvan “radnog vremena” od 9 do 12 i od 16 do 20 sati. Finiširat će se i sitni radovi na stazi (ravnanje, rezanje grana, uređenje okoliša).



- U dogovoru s auto klubom pokušat ćemo dobiti na korištenje neku od prostorija, koje bi adekvatno uredili, kako bi se u njima korisnici mogli skloniti u slučaju lošeg vremena te ostavljati opremu, alat i bicikle. Ukoliko prvobitni ciljevi projekta budu ostvareni i projekt zaživi kako je planirano, ide se u daljnju realizaciju, npr. postavila bi se rasvjeta za nesmetanu noćnu vožnju. Također, presvlačenjem postojećih asfaltnih staza novim slojem, teren može zaživjeti kao skate park, roller park, a predviđene su i prigodne zimske aktivnosti. Na prostoru se mogu održavati koncerti, performancei, radionice, male škole i tečajevi, a stavljanjem u funkciju glavnog poligona kao sportsko-zabavnog terena mogli bi dobiti terene i za druge ekstremne sportove, karting stazu, moto stazu, igralište za mali nogomet, odbojku, košarku, tenis, prostor za izložbe, sajmove i druge javne događaje – rekao je predsjednik Stub-kluba, Zvonimir Babić.

Nakon otvaranja staze započinje i upis članova u extreme bike sekciju “Black pedals”, pod vodstvom Matije Djanješića u okviru koje će se moći koristiti staza i park.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook