Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvaraju se klizišta diljem Zagorja

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika i naglog otapanja velikih količina snijega, došlo je do nastanka novih klizišta i aktivacije postojećih na područjima općina Gornja Stubica, Jesenje i Đurmanec


U općini Gornja Stubica veliki odron zemlje desio se uz nedavno otvorenu i uređenu cestu Sveti Matej – Gornja Planina. Zbog zimskih uvjeta, ta je cesta tijekom zimskih mjeseci bila zatvorena za prometovanje, sve do 31.3. kada je trebala biti otvorena, što se, zbog nastanka klizišta, sada neće dogoditi. Jučer smo održali sastanak s predstavnicima Županijske uprave za ceste, koja je Općini cestu dala na upravljanje te s predstavnicima izvođača radova koji su radili cestu. Zasada još nije poznato niti koliki je razmjer klizišta, kao niti način na koji će se pristupiti rješavanju i sanaciji, to ćemo znati nakon očitovanja ŽUC – a, istaknuo je zamjenik načelnika Općine Gornja Stubica Vladimir Škvorc. Uz ovo klizište na cesti Sveti Matej – Gornja Planina, uz postojeća klizišta na području Gornje Stubice, otvorena su još dva nova, u Slanom Potoku u zaseoku Haramusteki te u Šagudovcu, na cesti prema lokalnom vodovodu.

Klizište u Gornjoj Stubici

U općini Jesenje uz već postojeća klizišta za koja se priprema dokumentacija za sanaciju pojavila su se nova i to u Brdu Jesenjskom kod zaselka Cerinski, Lužanima Zagorskim u zaselku Leški te u Gornjem Jesenju u predjelu Šarinec. Sada je na području općine 8 aktivnih klizišta koja ugrožavaju nerazvrstane ceste. Na cestama su se na više mjesta pojavili i odroni zemlje. - Pojava ovako velikog broja klizišta ogromno je opterećenje na općinski proračun i planirana sredstva za tu namjenu neće biti ni približno dovoljna da se djelomično sanira nastalo stanje. U proteklom razdoblju znatna su sredstva utrošena za čišćenje snijega i ona daleko premašuju iznos od planiranih, a nastala situacija dodatno opterećuje općinski proračuna pa će Općina Jesenje uputiti zahtjev za financijsku pomoć kako bi se ublažile posljedice nastalog stanja – komentiraju u Općini Jesenje.

Klizište u Jesenju

U Đurmancu jedno veliko klizište otvorilo se na nerazvrstanoj cesti prema zaselku Johčeti u Hromcu, gdje je odnijelo u jednom dijelu cijelu cestu, tako da je Općina morala hitno angažirati svoje izvođače da se uopće osigura prohodnost ceste, jer su mještani u jednom trenutku ostali odcijepljeni od glavne ceste, pa su trenutno izvršeni samo najnužniji radovi kako bi se cesta uspostavila za promet, a kada nastupe bolji vremenski uvjeti slijedi ocjena stanja i ide se u daljnje rješavanje sanacije predmetnog klizišta. Također se jedno klizište pojavilo na nerazvrstanoj cesti u zaselku Turniški u Đurmancu, za koje sanacija tek slijedi.

Klizište u Đurmancu

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Poteškoće u prometu, povremeni zastoji i vožnja u koloni mogući su na dionicama cesta na kojima traju radovi. Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim državnim cestama bit će 20. travnja...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program