Prethodni članak
Sljedeći članak

Otkrivena spomen bista poginulom zagorskom branitelju, pripadniku Tigrova Božidaru Brumenu

Spomen bistu otkrila je njegova majka Božica, a spomenik će krasiti središnji desinićki trg, ali i ponosno stajati, kao trajni spomen da nemjerljiv doprinos Zagoraca u stvaranju slobodne i samostalne Republike Hrvatske.


Na trgu sv. Jurja u Desiniću danas je otkrivena spomen bista poginulom zagorskom branitelju, Božidaru Brumenu, pripadniku Tigrova, koji je dao svoj život za Domovinu. Otkrivanje spomen biste mladom poginulom zagorskom Tigru upriličeno je u organizaciji Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko – zagorske županije te partnera u projektu Općine Desinić i Sportskog centra Božidar Brumen. Spomen bistu otkrila je njegova majka Božica, a spomenik će krasiti središnji desinićki trg, ali i ponosno stajati, kao trajni spomen da nemjerljiv doprinos Zagoraca u stvaranju slobodne i samostalne Republike Hrvatske. Bistu je izradila zagorska slikarica i kiparica, dr. art. Mirjana Drempetić Hanžić Smolić.

Oko 11 i pol tisuća Zagoraca prošlo je kroz razne postrojbe Hrvatske vojske za vrijeme Domovinskoga rata, a 89 ih je izgubilo život u ratu. Među njima bilo je i preko 400 Tigrova, od kojih je život na oltar Domovine položilo njih 30. Među njima, bio je i tada 19 - godišnji mladić Božidar Brumen, sin ovog desinićkog kraja, kojem se u čast ovdje, u njegovom rodnom kraju, zahvaljujući Ministarstvu hrvatskih branitelja, Krapinsko-zagaorskoj županiji, Općini Desinić, general pukovniku Ivanu Čermaku te Vetropack Straži, otkriva spomen bista.

U ime organizatora današnje svečanosti, obratio se predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko-zagorske županije Ivan Hržica. Hržica je pozdravio sve branitelje i braniteljske udruge, predstavnike državne vlasti, sve načelnike i gradonačelnike i prijatelje iz Desinića istaknuvši da je više od 400 Zagoraca sudjelovalo u prvoj gardijskoj brigadi, ali i da ih je bilo posvuda, dakle i u ostalim brigadama. – Trideset ih je položilo život za domovinu. To je veliki zalog i mi to štujemo – rekao je Hržica, dodavši kako kako udruga u tom smjeru i gradi spomenike za zagorske heroje. Jedan spomenik je postavljen u Đurmancu i to također pripadniku Tigrova i prvom poginulom zagorskom branitelju Željku Paviću, danas se spomenik otkriva ovdje u Desiniću, a u pregovorima su i za postavljanje spomenika u Krapinskim Toplicama i Zlatar Bistrici, jer je to, naglasio je, najmanje što mogu učiniti za poginule zagorske branitelje. Načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin istaknuo je kako je domovina Hrvatska naš najdragocjeniji poklon, poklon čija zahvalnost u prvom redu pripada onima koji su za domovinu hrabro, ponosno, neustrašivo i junački dali svoje srce i naposljetku svoje jedine živote.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar između ostaloga je istaknuo kako Zagorci nisu bili direktno ratno ugroženi, ali su krenuli u obrani domovine vođeni time da stvore slobodnu i novisnu državu Hrvatsku u kojoj će moći raditi i živjeti u miru i odgajati svoju djecu. - Nažalost, kako to obično biva u ratnom vihoru, najbolji među najboljima ostave svoje živote da bi omogućili nama koji smo preživjeli i novim generacijma koje dolaze, da mogu uživati u toj slobodi i da mogu baštiniti tu žrtvu koju su oni podnijeli za nas – rekao je župan Kolar.

Otkrivanjem spomen biste, gotovo 26 godina nakon tragične pogibije, odajemo počast Božidaru Brumenu, koji je kao dragovoljac među prvima stupio u obranu domovine, a svoj život položio 10. rujna 1992. na južnom bojištu. S velikim ponosom prisjećamo se našeg Božidara i vječno smo mu zahvalni na njegovoj žrtvi koja je neizbrisiv pečat hrvatske povijesti. Otkrivanjem ove biste izražavamo zahvalnost koju je svojim djelima zaslužio. Svaki mladi život je nedoknadiv gubita, ali draga obitelji, budite ponosni na svog sina i brata koji je svoj život položio kako bi nama bilo bolje i koji je svojom hrabrošću i ljubavi prema domovini postao simbol stradanja hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu – rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Otkrivanje spomen biste, bila je i prilika da sve svi skupa još jednom prisjetimo svih onih koji su se bez imalo razmišljanja devedesetih uputili na ratišta i stali u obranu Domovine. Bez hrabrosti hrvatskih branitelja i njihove nesebičnosti, danas ne bismo živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, zbog čega tim časnim ljudima, koji su iznijeli najveći teret u ratu, dugujemo bezuvjetnu zahvalnost, istaknuto je na samoj svečnost kada se i odala počast minutom šutnje za sve poginule.

Božidar Brumen rođen je 12. 10.1 973. u mjestu Desinić. -Kao mladić, tek punoljetan, 4. studenog 1991.,dragovoljno pristupa Zboru narodne garde i to, u tada najopasniju i najtežu bojišnicu, u istočnu Slavoniju. Prva linija koju je branio bila je linija Orlovnjak, i Stari Seleš nedaleko današnjeg Antunovca, u okolici Osijeka. Na bojištu istočne Slavonije biva do kolovoza 1992. nakon čega, zajedno s bratom i prijateljima iz Desinića, prelazi u slavnu 1. gardijsku brigadu, poznatiju kao Tigrovi. Krajem kolovoza upućen je na Dubrovačko bojište gdje sudjeluje u oslobađanju Dubrovačkog zaleđa.

Nakon jedne akcije, oslobađanja tkz."čuka",kada je zajedno s svojim Tigrovima potisnuo neprijatelja, tog 10. rujna 1992. smrtno strada zajedno s još petoricom Tigrova.
Ono što valja posebno istaknuti jee da je Božidar Brumen bio i ostao uzor mladima, mladić koji je kada je trebalo bio strog i ozbiljan, koji nije imao baš niti jedan porok, ali koji je također bio dječačko romantičan kad god je bilo prilike.
Njegovo rodno mjesto, Desinić, treba i mora biti ponosno da svog sumještanina, a Božidar da bude primjer i uzor prije svega mladima danas kao osoba koja je dječački, nesebično, otvorena srca dao najviše što jedna osoba može dati - svoj život za druge, svoj život za Domovinu, svoj život za buduća pokoljenja.
Bistu Božidaru Brumen podižu njegovi Tigrovi, uz pomoć ministarstva branitelja, županije,općine Desinić i mještana Desinića. Bila nam je čast biti njegovi prijatelji i biti njegovi suborci – rekao je njegov prijatelj i suborac Mladen Ptičar.

Nakon otkrivanja biste upriličena je dodjela odlikovanja predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Odlikovanja je uručio ministar branitelja Tomo Medved. Redom hrvatskog trolista odlikovani su Josip Španec i Ivan Hržica. Redom hrvatskog pletera Davor Kantolić, Damir Gregurić, Pavao Tomorad, Josip Gulija i Branko Blažinić, dok je Spomenicu domovinske zahvalnosti dobio Zdravko Deak. Božidaru Brumenu počast je odana i na groblju nakon čega je uslijedio domjenak u Vatrogasnom domu u Desiniću.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook