Prethodni članak
Sljedeći članak

Ostvarivanja državnih potpora u sklopu poljoprivrednih zadruga

Na inicijativu Krapinsko-zagorske županije i poljoprivredne zadruge Krapina, uz podršku svih aktivnih poljoprivrednih za


Na inicijativu Krapinsko-zagorske županije i poljoprivredne zadruge Krapina, uz podršku svih aktivnih poljoprivrednih zadruga na području naše županije, održan je sastanak s ciljem upoznavanja s problematikom ostvarivanja državnih potpora u sklopu poljoprivrednih zadruga. Uz Anđelka Ferek – Jambreka, zamjenika župana, i Luku Čuljka, pročelnika za poljoprivredu, sastanku su se odazvali i direktor Poljoprivredne komore Ivan Katalinić i zamjenik ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Zdravko Tušek.

Razmatrana je aktualna problematika ugovaranja sjetve ratarskih kultura putem poljoprivrednih zadruga kao organizatora i nositelja poljoprivredne proizvodnje, radi ostvarivanja državnih potpora u 2011. godini. Temeljem zakonske regulative koja je trenutno na snazi u Republici Hrvatskoj i popratnih provedenih propisa i usvajanja pravne stečevine EU došlo je do izmjene uvjeta ostvarivanja potpora u 2011. godini.

Referentna čestica za ostvarivanje potpora postala je ARKOD parcela, a najmanja površina za ostvarivanje poticaja je 1 ha. Za nepridržavanje propisima utvrđenih obveza tražitelja poticaja propisane su rigorozne kazne te upravitelji zadruga kao odgovorne osobe preuzimaju odgovornost za sve radnje na parceli prije i poslije podnošenja zahtjeva što predstavlja rizik zbog velikog broja parcela u zakupu i kooperanata koji se ne pridržavaju odredbi Ugovora o poljoprivrednoj proizvodnji na parceli.

U cilju da poljoprivredne površine ne bi ostale neobrađene, a novčana sredstva predviđena za Zagorje neiskorištena, Krapinsko-zagorska županija je apelirala na poljoprivredne zadruge da nastave sa sklapanjem ugovora s vlasnicima poljoprivrednog zemljišta čija je površina manja od 1 ha.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook