Prethodni članak
Sljedeći članak

OPREZ: I ovog vikenda policijska akcija

Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske provest će se ovog vikenda preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerena na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja


Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske provest će se ovog vikenda preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerena na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji, prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima, te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

- Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja postojećih ograničenja brzine kretanja, ali i na obavezu prilagođavanja brzine kretanja karakteristikama kolnika, stanju prometnice, gustoći prometa na prometnici, prometu pješaka, vozača bicikala, mopeda i motocikala i postavljenoj prometnoj signalizaciji. Tijekom vikenda na prometnicama očekujemo i vozače motocikala i mopeda te im stoga skrećemo pozornost da još uvijek nisu idealni uvjeti za vožnju mopeda i motocikala i molimo za povećan oprez. Naglašavamo da su, neovisno o temperaturi zraka, kolnici hladni i da su pneumatici namijenjeni za ovu vrstu vozila predviđeni za veće temperature kolnika. Vozače motocikala i mopeda podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige i preporučamo korištenje zaštitnih odjela, a na vozače motocikala zasebno apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja, da umorni ne upravljaju vozilima, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima – rekli su iz policije.

Policija je objasnila kako svi sudionici u prometu, odnosno vozači svih vrsta vozila i pješaci, dužni su poštivati značenje prometnih znakova i svjetala semafora kojima se regulira promet na raskrižjima. Podsjećamo da su vozači koji skreću ulijevo dužni propustiti vozače koji im dolaze u susret i nastavljaju svoje kretanje ravno ili skreću udesno. Također, vozači koji se s makadamske, zemljane ili slične ceste uključuju u promet na asfaltiranu cestu, moraju propustiti vozila koja se kreću asfaltiranom cestom. Vozači koji se uključuju u promet iz dvorišta, parkirališta, s biciklističke staze i dr. moraju prvo propustiti vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju.

 - Vozače molimo i da se prije nešto što započnu vozilom vršiti radnje u prometu, kao što su pretjecanje, uključivanje u promet, skretanje i drugo, uvjere da iste mogu sigurno izvršiti i da pritom neće sebe ni ostale sudionike u prometu izložiti opasnosti. Podsjećamo da se vozače da se vozilima trebaju kretati sredinom desne prometne trake, kako ne bi došlo do prelaska na suprotni prometni trak ili zahvaćanja bankine i slijetanja vozila sa ceste.Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače i vozačice te ih molimo da vode računa da drže dovoljan razmak između svog vozila i vozila ispred sebe ili desnog ruba kolnika, da smanje brzinu svojih vozila, da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije opojnih sredstava te da prilikom vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanje, skretanje, uključivanje u prometu, vožnja unazad) vode računa da iste mogu sigurno izvršiti. Građane koji nisu položili vozački ispiti i ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu, kao i građane kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, molimo da ne upravljaju vozilima – poručila je policija, a svim vozačima i putnicima savjetuje savjetuje da koriste sigurnosne pojaseve ugrađene u iste, a vozače i pješake mole da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele i slične uređaje koji odvlače pozornost.

- Vozače bicikala podsjećamo na obavezno kretanje biciklističkim stazama i trakama te na korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka ili druge reflektirajuće oznake tijekom noći. Pješake podsjećamo na obavezno dodatno označivanje reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti tijekom sudjelovanja u prometu noću kako bi bilo što uočljiviji. Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića, ali i konzumacije drugih opojnih sredstava i lijekova koji negativno utječu na vozačke sposobnosti, ne upravljaju vozilima u prometu na cesti – naglasili su iz policije.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook